Jan Urbach: Počítat do sedmnácti a zmáčknout knoflík

28.11.2015 20:41

V odpovědi na sestřelení ruského letadla SU-24 Tureckem rozmístilo Rusko v Sýrii nejnovější systém protivzdušné obrany S-400.

Jan Urbach: Počítat do sedmnácti a zmáčknout knoflík
Foto: Alexander Mishin – wikimedia.org
Popisek: Suchoj-Su-24M

Jde o zcela pochopitelný krok odpovídající na jednání faktického spojence Islámského státu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na to v rozhovoru pro stanici CNN reagoval, že Ankara bude použití těchto komplexů proti tureckým stíhačkám nad Sýrií pokládat za agresi.

Erdogan prohlásil, že zničení turecké stíhačky se bude hodnotit jako agrese proti svrchovanosti země, a že stát má právo ji bránit. Je snad Turecko již novým osmanským vládcem v regionu, že překreslilo hranice a Sýrii považuje za součást turecké svrchovanosti? Ruské SU-24 i podle tureckého vyjádření letělo tureckým vzdušným prostorem asi 17 sekund. Pan Erdogan by se měl přijmout možnost, že každý let jeho letadla nad Sýrií, který bude trvat podobně několik sekund, bude ukončen.

Vyjádření Erdogana pro CNN jsou skutečně poznamenána snad tureckou nadřazeností, případně duševní indispozicí, která se nemusí vyhnout ani politikovi. Stále sveřepější postoje tureckého prezidenta mají ale své kořeny. Léta je přehlížena postupná islamizace tohoto členského státu NATO, která se nyní projevuje i ve spojenectví s teroristy v Sýrii. Léta je přehlíženo oklešťování demokracie. Léta je přehlížen národnostní útlak kurdského obyvatelstva. Mlčelo NATO, mlčela Evropská unie. Takže se už ani moc nemůžeme divit.

Nemysleme si, že se můžeme na věci pobaveně dívat, protože přeci jde o Rusko. Ono jde také o Evropu. Můžeme sice cpát do Turecka miliardy eur za nejrůznější sliby týkající se migrantů. Kde ale skončí? Možná v rodině prezidenta Erdogana, která nyní vydělává na ropném obchodu s Islámským státem v případě syna nebo na poskytování lékařských služeb v případě dcery.

Turecká drzost ale bude velet, aby Ankara nadále přispívala k migrační vlně v Evropě. Lidem jako Erdogan se nejvíce daří v rozkolísané situaci. A v té se nejlépe bude dařit naplňování tureckého cíle vybudovat v regionu novou tureckou říši a politický a vojenský monopol. Brusel – s jeho evropskými strukturami NATO a EU – pak bude Turkům k smíchu.

V našem evropském zájmu je, aby obsluha S-400 v případě narušení syrského vzdušného prostoru tureckými letadly začala počítat a při vyslovení sedmnáct zmáčkla knoflík.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…