Jan Urbach: Poláci v přímém přenosu zdemolovali památník v Chrzowitz

24.03.2022 19:53

V Chrzowicích u Opole byl ve středu zbořen pomník připomínající vojáky Rudé armády. Pomník byl postaven v roce 1949 na místě bývalého hřbitova 620 rudoarmějců, padlých za druhé světové války.

Jan Urbach: Poláci v přímém přenosu zdemolovali památník v Chrzowitz
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Demolice památníku byla příležitostí pro tiskovou konferenci prezidenta Ústavu národní paměti Karola Nawrockého, který řekl: „Pro takové pomníky, pro symboly s červenou hvězdou ve veřejném prostoru svobodného, nezávislého a demokratického Polska není místo. Ve veřejném prostoru svobodné Evropy není pro rudé hvězdy místo,“ řekl Nawerocki před začátkem akce – Podle jeho slov symbol rudé hvězdy, stejně jako německá svastika, je zodpovědný za vypuknutí druhé světové války. Po roce 1945 se podle Nawrockého symbol rudé hvězdy hovoří o zotročení a kolonizaci Polska a střední a východní Evropy Sověty.

Nawrocki hovořil také o údajných zločinech Rudé armády na Opolsku – „Obce Folwark, Chrzowice, Zimnice Małe a Boguszyce byly velmi zasaženy při tzv. osvobození v roce 1945 sovětskou armádou. Právě zde jsou místa, která připomínají zabité Sověty, kteří vstoupili do naší oblasti, aby „osvobodili“ naše obyvatele.

Dlužno ovšem podotknout, že tady to má prezident polského Institutu paměti národa poněkud pomotané, jestliže hovoří o „našich obyvatelích“. Chrzowice (dříve Chrzowitz) byly totiž do roku 1945 součástí Třetí říše a teprve později byly připojeny k Polsku, podobně jako další území dnešního západních Polska. Jistě bez zajímavosti není, že velká část polských obyvatel z území dnešní Ukrajiny, zejména oblasti Lvova, se přestěhovala právě do Dolního Slezska.

Jestliže o demolici požádal místní starosta, téměř s jistotou je možné tvrdit, že pokud by nebylo vítězství sovětské armády a obětí, které v Chrzowicích nyní zhanobili, nadále by se vesnice jmenovala Chrzowitz a po Polácích by zde asi nebylo stopy.

Po tiskové konferenci Nawrockého byla z pomníku odstraněna hvězda a následně byl pomník v přímém přenosu polské televize stržen.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…