Jan Urbach: První odsouzený za katastrofu u Smolenska

23.06.2016 21:10

Soud ve Varšavě předevčírem odsoudil generála Pawla Bielawného, bývalého zástupce velitele útvaru ochrany vládních činitelů (Biuro Ochrony Rządu, BOR). Tuto funkci vykonával také v roce 2010, kdy u Smolenska (Rusko) havaroval polský prezidentský speciál a kromě prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho ženy zahynulo devět desítek lidí z řad polské politické a kulturní elity a také všichni členové posádky. Soud Bielawnému vyměřil podmíněný trest 18 měsíců a 10 tisíc (cca 65 tisíc korun).

Jan Urbach: První odsouzený za katastrofu u Smolenska
Foto: archív autora
Popisek: Komorowski Tusk Latnisko

Podle soudu Bielawný zrušil předběžnou prohlídku letiště ve Smolensku a nezajistil ochranu letadel na místě a přispěl tak ke snižování významu ochrany prezidenta a z právního hlediska ohrozil jeho život. Někteří pozůstalí jsou ale nemile překvapeni tím, že soud vynesl podmíněný trest. Navíc například podle vdovy po bývalém mluvčím občanských práv Ewy Kochanowské by rozsudků mělo být více. Další ze „smolenských“ vdov Magdalena Merta pak prohlásila, že otázka viny a trestu pro ni vždy byla druhořadá, že nejdůležitější je pravda. Na tomto rozsudku je podle ní nejdůležitější, že přiznává, že někdo něco zavinil.

Bratr zemřelého prezidenta a šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyńský odmítl rozsudek hodnotit , protože prý nezná důkazní materiál. Prohlásil však, že chová naději na potrestání dalších viníků. Řada pozůstalých po obětech katastrofy se domnívá, že vina za smrt jejich blízkých sahá mnohem výše než ke generálu Bielawnému. J. Kaczyńský rovnou jmenoval vládu Donalda Tuska. Řadu „pochybení“ a podle některých úmyslných kroků majících ponížit prezidenta skutečně proběhla na úrovni kanceláře vlády a zodpovědných ministerstev a také již rozpuštěného zvláštního leteckého pluku pro přepravu vládních činitelů.

Na snímku Bronislaw Komorowski, předseda poslkého Sejmu, úřadující prezident a Donald Tusk, předseda vlády na varšavském letišti při očekávání příletu rakví s ostatky zahynulých u Smolenska. Jejich smích není do dnešních dnů vysvětlený.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …