Jan Urbach: Saakašvili se snaží připomenout? Byl zatčen v Gruzii

03.10.2021 11:17

"Dobrý den, Gruzie. Jsem již po osmi letech v Gruzii,“ uvedl na Facebooku bývalý autoritářský prezident Gruzie Michail Saakašvili. Státní orgány oznámily, že v případě jeho návratu do země bude zadržen, a to s ohledem na jeho dřívější několikeré odsouzení za zneužití moci.

Jan Urbach: Saakašvili se snaží připomenout? Byl zatčen v Gruzii
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Současně ministerstvo vnitra sdělilo, že ovšem nemá informaci o tom, že Saakašvili pobývá v Gruzii. „Nepřekročil státní hranici,“ informovala televize Formula s odvoláním na vnitro.

Před několika dny Saakašvili prohlašoval, že do Gruzie přiletí v sobotu večer po skončení místních voleb. Publikoval dokonce kopii letenky s časem příletu do Tbilisi v 23:05 místního času.

V roce 2012 ve volbách zvítězila strana Gruzínský sen a Saakašvili po skončení prezidentského mandátu uprchl před trestní zodpovědností ze země na Ukrajinu. Později přijal ukrajinské občanství a tím ze zákona přišel o občanství gruzínské.

Dnes již také na Ukrajině bezvýznamný Saakašvili se může snažit spektakulárním „návratem“ snažit o připomenutí své osoby. Gruzínský premiér Irakli Garibašvili později na tiskové konferenci oznámil, že Saakašvili byl zatčen  a předán do věznice.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …