Jan Urbach: Šešelj bude kandidovat na srbského prezidenta

16.05.2016 16:37

Srbská radikální strana (SRS) postaví příští rok jako svého kandidáta do prezidentských voleb svého Lídra Vojislava Šešelje. Ten byl od roku 2003 do roku 2014 zadržován a souzen tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Za jedenáct let se nepodařilo prokázat jeho vinu.

Jan Urbach: Šešelj bude kandidovat na srbského prezidenta
Foto: Redakce / repro Facebook
Popisek: Srbská vlajka

O kandidatuře Šešelje rozhodlo vedení strany na svém nedělním jednání. Členy SRS a blízkými spolupracovníky Šešelje byli v minulosti současný prezident Tomislav Nikolić i dnešní premiér Aleksandar Vučić. V roce 2008 ovšem založili vlastní Srbskou pokrokovou stranu a jejich politika se stala „vnímavější“ k Bruselu.

V. Šešelj byl v roce 1984 odsouzen v politickém procesu za kritiku komunistického režimu a „kontrarevoluční“ aktivity k osmi letům odnětí svobody, ale v roce 1986 byl z vězení propuštěn. Po roce 1989 založil Srbskou radikální stranu, v letech 1994 a 1995 byl Šešelj za své opoziční aktivity dokonce vězněn.

V únoru 2003 na něj vydal Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii zatykač a Šešelj na něj reagoval tím, že se 24. února 2003 soudu sám vydal. V roce 2006 zahájil hladovku za splnění požadavků týkajících se jeho procesních práv. Po měsíci soud jeho požadavky uznal za oprávněné a V. Šešelj ji ukončil. V roce 2014 byl ze zdravotních důvodů (rakovina) propuštěn na svobodu (za podmínky, že se k soudu vrátí na vyzvání) a odcestoval do Bělehradu.

Letos 31. března byl ovšem zbaven všech obvinění z válečných zločinů. Soud v odůvodnění rozsudku uvedl, že neměl dostačující důkazy prokazující obžalobu. Ta pro Šešelje žádala trest 28 let odnětí svobody a oznámila odvolání proti soudnímu verdiktu.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…