Jan Urbach: Slovensko - do parlamentu nejméně s 500 členy strany?

06.09.2016 15:52

Minimálně 500 členů by měly mít politické strany, které by chtěly kandidovat ve volbách do slovenského parlamentu. S takovým návrhem přišel předseda Národní rady SR a lídr Slovenské národní strany Andrej Danko.

Jan Urbach: Slovensko - do parlamentu nejméně s 500 členy strany?
Foto: Wikipedia
Popisek: Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslanců. Voleni jsou na čtyři roky

Slovenská národní strana chce v roce 2017 předložit návrh podstatné novelizace záon o politických stranách a ten by měl takové ustanovení obsahovat. Danko například uvedl, parlamentní strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, Sme rodina a Svoboda a Solidarita mají dohromady méně členů, než kolik delegátů se zúčastnilo sjezdu národní strany. V systému politických stany podle Danka nyní panuje anarchie. Existuje asi 170 stran a systém musí projít reorganizací.

Strany vznikají na základě podpory občanů s určitými hodnotami, ale dochází k tomu, že před volbami si ji koupí nějaký podnikatel a zcela změní její charakter. Je proto třeba se zamyslet nad registrací politických stran. Existují strany, které mají čtyři nebo 120 členů. Na jejich kandidátkách jsou rodinní příslušníci a známí. To nejsou strany, které jsou připraveny na vládnutí Slovensku. Každá strana, která chce kandidovat v parlamentních volbách by proto měla mít minimální počet členů. – říká Danko. Každá strana, která chce kandidovat ve volbách, by podle něho měla předložit evidenci nejméně pěti set členů. „Když máte pět set členů a ne čtyři, musíte je získat myšlenkami. Nadají se manipulovat,“ soudí. Strana musí prokázat, že neexistuje pro předsedu a jeho rodinné příslušníky, ale pro lidi, zájemce, kteří se chtějí v této straně sdružovat,“ dodává Danko.

Součástí návrhu SNS by měla být také otázka financování politických stran a odstranění některých patologií v této oblasti. Zatímco Robert Fico se záměry Andreje Danka souhlasí, kriticky se samozřejmě vyslovují ti, kteří pode takových chaotických principů funguj, např. Richard Sulík a SaS nebo Igor Matovič a Obyčejní lidé.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…