Jan Urbach: Směřují Faerské ostrovy k samostatnosti?

16.02.2017 9:40

Příští rok v dubnu se občané Faerských ostrovů rozhodnou o přijetí nové ústavy, která by otevřela cestu k nezávislosti na Dánsku. V hlavním městě autonomní oblasti Dánska Tórshavnu to uvedl premiér Aksel V. Johannesen.

Jan Urbach: Směřují Faerské ostrovy k samostatnosti?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Faerské ostrovy

„Ústava Faerských ostrovů bude nově definovat naši národní identitu, základní práva a povinnosti občanů, v tom i právo na sebeurčení,“ řekl premiér, když informoval o rozhodnutí vypsat na duben příštího roku ústavní referendum. Součástí ústavy má být povinnost ptát se občanů na otázku nezávislosti nebo integrace s Dánskem, členství v nadnárodních organizacích jako je např. Evropská unie, do níž Faerské ostrov v této chvíli nenáleží, občané unii odmítli v referendu, a podobně.

Ústava má vzít parlamentu mnoho pravomocí a předat je občanům a jejich rozhodování prostřednictvím referenda. Návrh textu ústavy by měl parlament začít projednávat na konci června. K Dánsku Faerské ostrovy s dnešními padesáti tisíci obyvatel náleží od roku 1814. Kodaň uplatňuje pravomoc v obraně, bezpečnosti, monetárních otázkách a zahraniční politice. Vnitřní politika je potom v kompetenci místního parlamentu a vlády.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…