Jan Urbach: Tajná vězení a mučení na Ukrajině

30.08.2016 14:39

Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW) v dopise ukrajinské vojenské prokuratuře uvádějí, že nové informace potvrzují obvinění, že Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) provádí tajná zatčení. Podle nových informací má být nejméně pět osob zadržováno v Charkově.

Jan Urbach: Tajná vězení a mučení na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

Obě organizace ve speciální zprávě uvedly, že na východě Ukrajiny dochází k nezákonným zatčením a mučení. V dopise také konstatují, že za dva týdny od zveřejnění zprávy bylo 13 osob – 12 mužů a jedna žena – z tajného vězení v Charkově propuštěno. Podle Human Rights Watch popíráním tajných zatčení vytváří tajná služby atmosféru bezpráví a beztrestnosti porušování lidských práv.

Podle zdrojů obou organizací tři z pěti osob jsou v Charkově drženy více než 17 měsíců. Na prokuratuře je požadováno propuštění tajně vězněných a potrestání viníků. SBU informace o vězení v Charkově a zadržování 13 osob odmítla. Ochránci lidských práv píší, že k nezákonnostem dochází i na územích Doněcké, resp. Luhanské lidové republiky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …