Jan Urbach: Trest za zločiny proti Srbům po 30 letech?

14.12.2022 7:27 | Komentář

Příslušníci Agentury pro vyšetřování a ochranu Bosny a Hercegoviny (SIPA) zatkli šest lidí podezřelých z válečných zločinů proti 56 lidem srbské národnosti. "Podezřelí jsou vyšetřováni pro válečný zločin spáchaný v obci Jošanica u Foče v Republice srbské v prosinci 1992, kdy bylo zabito 56 obětí srbské národnosti, převážně civilistů, včetně žen a dětí," oznámila prokuratura Bosny a Hercegoviny.

Jan Urbach: Trest za zločiny proti Srbům po 30 letech?
Foto: Hana Brožková
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

Z útoku jsou podezřelí příslušníci první brigády armády Bosny a Hercegoviny pod velením důstojníka Zaima Imamoviće. Existuje podezření, že během několika hodin zabili, povraždili a upálili 56 vesničanů, včetně 37 civilistů (ženy, děti a starší lidé). Přeživší svědci uvedli, že vojáci zabíjeli vše, na co narazili, včetně zvířat.

Prokuratura Bosny a Hercegoviny poukázala na to, že bylo vedeno rozsáhlé vyšetřování s několika partnerskými policejními agenturami a institucemi a také shromažďování velkého množství důkazů o spáchaném zločinu a pachatelích, uvedla agentura Beta.

Náznak spravedlnosti tedy přichází po třech desítkách let a ukazuje, že dosud vytvářený mediální obraz jediných „válečných zločinců Srbů“ je mylný a přesněji lživý.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…