Jan Urbach: Turecké NE základně NATO

30.04.2022 9:49

Turecko odmítá podpořit plán USA na vybudování základny NATO v oblasti Černého moře, informují turecká a rumunská média.

Jan Urbach: Turecké NE základně NATO
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Rumunský týdeník Newsweek Romania napsal, že turecké vládě byl předložen v roce 2021 americký návrh na vytvoření další základny v černomořské oblasti k zastavení Ruska. Úřady v Ankaře však projekt odmítly.

Turecký deník "Hurriyet" potom napsal, že v pondělí turecký ministr obrany Hulusi Akar řekl, že vláda varovala Rumunsko a Bulharsko, aby se nezapojovaly do budování nové základny NATO. "Řekli jsme rumunským a bulharským úřadům, aby v této věci nejednaly ukvapeně," citují turecké noviny.

Toto prohlášení prý také „jasně dokazuje, že Turecko nesouhlasí s návrhem Washingtonu“. Turecké úřady se podle listu snaží „zabránit tomu, aby se oblast Černého moře proměnila v arénu rivality, konfliktů a napětí mezi USA a NATO a Ruskem v souvislosti s ukrajinskou krizí“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.