Jan Urbach: Turecko dělá problémy s rozšířením NATO

21.12.2022 13:29 | Komentář

Turecko očekává „nikoli hezká slova, ale konkrétní kroky“ od zemí, které doufají, že vstoupí do NATO, Švédska a Finska, aby řešily své bezpečnostní obavy, řekl v úterý turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Jeho prohlášení citovala turecká tisková agentura Anadolu.

Jan Urbach: Turecko dělá problémy s rozšířením NATO
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Čavušoglu na společné tiskové konferenci s gambijským rezortním kolegou řekl, že protože už nemá co říci k tureckým požadavkům, „od nynějška musí být podniknuty konkrétní kroky“. Znovu tak vznesl požadavek na vydání údajných členů Kurdské strany pracujících (PKK) nebo organizace Fethullaha Gülena, obviněných Turky z terorismu, a také zmrazení majetku těchto lidí a organizací.

Švédský nejvyšší soud v pondělí zamítl žádost Turecka o vydání Bülenta Keneşe, který žije na švédské půdě, a rozhodl, že vzhledem k tomu, že nebyl odsouzen na rok nebo více do vězení, není způsobilý k vydání.

Švédské odmítnutí vydat Bülenta Keneşe, který je Ankarou viněn z terorismu, je „velmi negativním vývojem“, řekl šéf turecké diplomacie. Kenes, bývalý šéfredaktor jednoho z novin, je tureckými orgány činnými v trestním řízení podezřelý ze spojení s Gülenem, který je v exilu v USA.

Prezident Recep Tayyip Erdogan a turecké úřady se domnívají, že Gülen stál za pokusem o převrat v roce 2016. ¨Bylo zabito 251 lidí a 2734 bylo zraněno.

Turecko, Finsko a Švédsko podepsaly v červnu memorandum k žádosti o členství v NATO. Memorandum zavazuje Finsko a Švédsko, aby se zabývaly obavami Turecka z terorismu, včetně vydávání osob podezřelých z terorismu a zrušení zbrojního embarga vůči Ankaře. Turecko na oplátku uvolní blokádu jejich vstupu do Aliance.

Dodejme, že kromě Turecka přistoupení obou zemí do NATO neprojednalo v parlamentu ještě Maďarsko.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…