Jan Urbach: Útočník z Istanbulu je Ujgur

06.01.2017 18:01

Místopředseda turecké vlády Veysi Kaynak řekl, že útočník, který o silvestrovské noci zabil v nočním klubu v Istanbulu 39 lidí, je téměř s jistotou ujgurské národnosti. V rozhovoru pro rozhlasovou a televizní společnost „A Haber“ také potvrdil, že vrah je stále na útěku a není vyloučeno, že se nachází mimo území Turecka.

Jan Urbach: Útočník z Istanbulu je Ujgur
Foto: archív autora
Popisek: atentátník, Istanbul

Podle Kaynaka byl jediným pachatelem, ale je možné, že mu pomáhali další lidé. Podle některých očitých svědků, o kterých píší turecké sdělovací prostředky, byli však útočníci dva. Deník "Yeni Safak" dnes s odvoláním na policejní zdroje uvedl, že terorista by se měl ukrývat v Istanbulu. Včera turecké bezpečnostní síly informovaly o zadržení dvaceti údajných příslušníků tzv. Islámského státu, který se k teroristickému činu přihlásil. Většinu podle spekulací médií tvoří Ujgurové, Dagestánci a Kazaši. V souvislosti s původem pachatele teroristického činu připomeňme, že asi osm milionů Ujgurů žije v čínské provincii Sin-ťiang (Ujgursko, Čínský Turkestán).

Dále zde žije 37 procent Chanů (etnických Číňanů). Někteří Ujgurové by chtěli založit nezávislý stát (Turecká islámská republika Východního Turkestánu) a navázat tak na v minulosti existující První (1932 – 1934) a Druhou Východoturkestánskou republiku (1944 – 1949). Jejich úsilí však má ve velké míře také islamistický charakter, většina Ujgurů je islámského vyznání, a není mu cizí teroristický způsob boje. Ujgurští islamisté se zapojili do bojů v Afghánistánu, na Kavkaze a na Blízkém východě a nyní tvoří významnou část teroristického uskupení Islámský stát. Na Západě někteří „ochránci lidských práv“ srovnávají situaci Ujgurů s Tibetem a opomíjejí působení islamismu a islamistického terorismu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…