Jan Urbach: Úvahy o Fort Trump oslabují pozici Lukašenka

22.09.2018 21:56

Nezávislý běloruský portál „Belorusskie Novosti“ hodnotí, že úvahy o americké základně „Fort Trump“ v Polsku oslabují pozici prezidenta Alexandra Lukašenka v jednáních s Moskvou. Běloruský analytik Arsen Sivicki soudí, že Lukašenko přichází o část argumentů proti ruské základně v Bělorusku.

Jan Urbach: Úvahy o Fort Trump oslabují pozici Lukašenka
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

V roce 2015 zkoušela Moskva vybudovat v Bělorusku leteckou základnu jako odpověď na západní expanzi k jeho hranicím, s ohledem na odpor Minska k tomu ale nedošlo. Americká rozpínavost však dává Rusku další argumenty k tlaku na Lukašenka, aby naplňoval „spojenecké závazky“.

Lukašenko v poslední době posílil snahy normalizovat vztahy s Evropskou unií a USA a nechce se po boku Moskvy dostat se Západem do konfliktu. V zákulisí údajně probíhají mezi Běloruskem a Ruskem tvrdé rozhovory. Minsk se snaží udržet si ruskou finanční podporu, ale odmítá politické souputnictví.

Podle analytiků ale Rusko může shodu na vlastní základnu získat výměnou právě za hospodářské ústupky. Připomeňme, že dnes se v Soči s Lukašenkem setká Vladimir Putin.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…