Jan Urbach: V Moldavsku opět protestovali proti „proevropské“ vládě

25.01.2016 17:50

Okolo dvaceti tisíc lidí v hlavním městě Moldavska Kišiněvě protestovalo proti nové vládě. Jde o další z řady demonstrací, které vypukly poté, co ve středu večer poslanci odhlasovali vznik vlády premiéra Pavla Filipa, nominanta proevropské koalice.

Jan Urbach: V Moldavsku opět protestovali proti „proevropské“ vládě
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Moldavsko

Ulicemi znělo v rumunštině a ruštině „Chceme zpět svoji zem“, „Jednota, občané“, ale také požadavky na nové volby. Kritici postupu poslanců soudí, že kabinet je pouze kompromisem a nebude řešit základní problémy Moldavska – korupci a  stále se zhoršující hospodářskou situaci v této nejchudší zemi Evropy.

U velké části Moldavanů hraje také roli přimykání státu k Evropské unii, které často horlivě prosazuje část politických špiček. Olej do ohně přilévá také rozsáhlý finanční skandál, když před volbami v roce 2014 mělo ze třech bank zmizet jeden a půl miliardy dolarů. Tato částka představuje asi 12,5 procenta moldavského HDP.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…