Jan Urbach: Vyzývají k bojkotu referenda o kvótách

16.08.2016 18:01

Maďarský list „Népszabadság“ včera přinesl zprávu, že předseda maďarských socialistů Gyula Molnár a předseda Demokratické koalice Ferenc Gyurcsány se dohodli na společném bojkotu říjnového referenda o možnosti usídlit v Maďarsku na základě kvót nemaďarské občany.

Jan Urbach: Vyzývají k bojkotu referenda o kvótách
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

V referendu budou Maďaři odpovídat na otázku: „Souhlasíte s tím, aby Evropská unie mohla i bez souhlasu maďarského parlamentu stanovit povinné přesídlení nemaďarských občanů do Maďarska?“ Maďarský prezident János Áder vypsal referendum na 2. října. V sobotu tak začala oficiální kampaň, která podle maďarského zákona trvá 50 dnů, a to až do dne konání plebiscitu. Maďarská volební komise v pátek zamítla stížnost socialistů na vládní vysvětlovací kampaň, která proběhla v minulých týdnech.

Komise uvedla, že se může zabývat pouze kampaní probíhající v zákonném předreferendovém období. Maďarská socialistická strana tvrdí, že vláda dosud používala lživé argumenty. Připomeňme také vyjádření předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera v odpovědi na písemnou interpelaci poslance Evropského parlamentu za Demokratické fórum Pétera Niedermüllera, že Maďarsko bez ohledu na výsledek referenda bude muset splnit všechny své závazky vyplývající z členství v Evropské unii. List Népszabadság připomíná, že dříve se obě strany v jiných otázách hádaly. Roli jistě sehrávalo také to, že Gyurcsány byl v minulosti šéfem socialistů a socialistickým premiérem. Odejít musel po zveřejnění nahrávky, na které přiznává, že v předvolebním období maďarským voličům lhal. Později opustil socialisty a založil vlastní a spíše liberální Demokratické fórum. Z posledních průzkumů veřejného mínění vyplývá, že referenda se zúčastní většina oprávněných voličů a osm z deseti povinné kvóty Bruselu odmítne.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …