Jan Urbach: Začne Texit rozpad USA?

09.03.2023 21:37 | Komentář

Člen Sněmovny reprezentantů Texasu Bryan Slaton podal v pondělí návrh zákona, který by vyhlásil referendum, v němž by voliči rozhodli, zda by se „měl znovu potvrdit svůj status nezávislého národa“. Referendum by se podle návrhu mělo konat souběžně s příštími všeobecnými volbami 7. listopadu 2023.

Jan Urbach: Začne Texit rozpad USA?
Foto: Hns
Popisek: Americká svoboda, ilustrační koláž

"Texaská ústava jasně říká, že veškerá politická moc spočívá v lidech," … "Po desetiletích nepřetržitého zneužívání našich práv a svobod federální vládou je načase nechat lidi v Texasu, aby jejich hlasy byly slyšet," napsal republikánský poslanec Slaton v prohlášení.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

Slaton předkládá návrh 187 let po bitvě o Alamo. „Při tomto 187. výročí pádu Alamo jsem hrdý na to, že mohu podat tento návrh zákona, který umožní lidem v Texasu hlasovat o budoucnosti našeho státu,“ napsal Slaton ve svém prohlášení. "Texas se zrodil z touhy po svobodě a samosprávě a tato touha stále hoří v srdcích všech Texasanů."

V roce 1836 se v budovách bývalé misie Alamo opevnily necelé dvě stovky Texasanů, aby zpomalily postup mnohatisícové mexické armády. Hrdinně bojovali a všichni padli. Ale jejich smrt otevřela cestu k vítězství „texaské revoluce“. Získali totiž rozhodující čas pro zformování texaské armády, která v následujících bitvách Mexičany porazila.

Vznikl nezávislý stát Texas, který se v roce 1845 stal 28. státem USA. Je třeba připomenout, že původními obyvateli dnešního Texasu byli severoameričtí Indiáni. Texas obývala celá řada kmenů, z nichž některé byly v 19. století úplně nebo téměř vyvražděni.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.