Jan Urbach: Zhatí Ankara mírové jednání o Sýrii?

27.01.2016 10:14

Turecký ministr zahraničních věcí Mevlüt Çavuşoglu dnes řekl, že případná účast syrských Kurdů může ohrozit samotné jednání o mírovém řešení pětiletého konfliktu v Sýrii. Ankara podle jeho dnešního vyjádření pro novináře považuje např. ozbrojené křídlo Strany demokratické jednoty (PYD) – Oddíly lidové sebeobrany (YPG) za teroristické.

Jan Urbach: Zhatí Ankara mírové jednání o Sýrii?
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

Tyto oddíly navíc turecká vláda obviňuje ze spolupráce s Kurdy v Turecku a zejména oddíly zakázané Strany kurdských pracujících. V kontextu s tureckým postojem je však třeba uvést, že právě kurdští bojovníci vedli dlouhou dobu jako jediní účinný pozemní boj proti islamistickým teroristickým bandám.

Tento boj podporují USA a jejich spojenci, mezi jiným dodávkami munice I Česko. Ironicky je třeba připodotknout, že Turecku je navzdory jiným proklamacím očividně bližší tzv. Islámský stát. Konečně i vyjádření ministra Çavuşogla zaznělo, že jsou řazeni do jedné řady s Islámským státem a Frontou an-Nusra. Jednání v Ženevě, které mělo začít již 25.1., je vzhledem ke sporům o složení delegací odloženo až na pátek 29. ledna.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.