Jan Vávra: Jak omezit žvanění ve sněmovně?

28.02.2014 19:27

Parlament je lidem pokládán svorně za žvanírnu. Hnutí Ano nyní přišlo s návrhem, který vychází tomuto lidovému volání vstříc. Martin Komárek, který se zapsal do análů svým výletem s přítelkyní k moři v době důležitého hlasování, připravuje s několika kolegy návrh, jak žvanění poslanců omezit.

Jan Vávra: Jak omezit žvanění ve sněmovně?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Návrh na změnu jednacího řádu sněmovny vychází z mnohokrát proklamované teze, že Ano tvoří lidé, kteří makají a že tedy parlament s jejich účastí by taky měl mít nějaké výsledky. A tak v duchu jiného modelu jejich hnutí, který chce léčit naši politiku pomocí modelů řízení používaných v ekonomické sféře, se snaží politici Ano naroubovat způsob řízení podnikových porad i na jednání zastupitelského sboru. Jde především o omezení možnosti poslanců vystoupit k jednomu bodu jen dvakrát v maximální délce deseti minut.

Pikantní je, že toto omezení by se vztahovalo i na všechny opoziční vůdce, nikoli ovšem na členy vlády. Už tento fakt upozorňuje na poněkud selektivní výklad efektivity jednání sněmovny a vzbuzuje podezření, zda skutečný smysl návrhu nespočívá v omezení práva opozice kritizovat vládu. Na poradě vedení podniku totiž můžete oponenta snadno umlčet, v krajním případě mu dáte výpověď. To bohužel nebo bohudík – podle toho, kam patříte – ve sněmovně udělat nemůžete.

Tím se dostáváme k jádru problému, který spočívá v tom, že jednání parlamentu není výrobní porada, která musí dospět k nějakému řešení. Parlament je místem, kde má probíhat diskuse volených zástupců veřejnosti o jakýchkoli otázkách, které ve společnosti vyvstanou. Přitom vůbec nemusí dojít k žádnému závěru, důležitá je ta svobodná debata, která předchází veškerému hlasování, veškerým usnesením a která je podstatou demokracie.

Jinou věcí je samozřejmě kvalita debaty, která je v naší sněmovně často velice pokleslá, neodborná a plná mnohokrát omletých frází. To je ale dáno kvalitou námi volených zástupců, kterou do značné míry určují politické strany. Nezdá se, že by hnutí Ano nějakým zásadním způsobem přispělo ke zkvalitnění intelektuálního potenciálu poslanecké sněmovny, někdy dokonce přímo naopak.

Existuje ovšem jeden recept, který by mohl prázdné a jalové žvanění dosti významně redukovat. Bohužel by přinesl zvýšenou námahu pro mozkové závity většiny poslanců, takže se mu od počátku úspěšně brání. Jde o model zavedený odedávna v kolébce parlamentarismu, tedy Velké Británii. V tamním parlamentu musí poslanci mluvit spatra a nesmění své příspěvky číst. Maximálně mohou nahlédnout do poznámek. Škoda, že pan Komárek tuto jednoduchou věc nenavrhuje. Debata - i o tomto návrhu - by se určitě významně zkrátila. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.