Jan Vávra: Jen idiot nemění názory?

29.01.2014 19:27

Jednou z věcí, které voliči na politicích snad nejvíce oceňují, je schopnost držet slovo. Ovšem právě s tím má většina politiků největší problémy. Takzvaně chytří politici mluví proto velice neurčitě a vyhýbají se jakýmkoli konkrétním názorům. Přesto se najdou tací, kteří si s protichůdnými prohlášeními hlavu nelámou. Do této kategorii určitě patří Miloš Zeman.

Jan Vávra: Jen idiot nemění názory?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Není pochyb o tom, že razantní prohlášení působí u jistých vrstev společnosti sympaticky, nicméně i Miloši Zemanovi způsobuje problémy, když je konfrontován s rozporuplnými stanovisky učiněnými během krátké doby. Jeho již okřídlená reakce – totiž že jen idiot nemění názory – ztrácí vzhledem k vysoké frekvenci svého používání brisanci. Není tajemstvím, že ve veřejnosti klesá důvěra v prezidenta, byť způsob měření - prováděný Centrem pro výzkum veřejného mínění – se podobá spíše měření popularity hvězd zábavního průmyslu. Prezidentovo vánoční poselství, ve kterém obhajoval své dosavadní kroky v úřadě, svědčilo o tom, že si prezident pokles své důvěryhodnosti uvědomuje.  

Nyní se zdá, že bude potřebovat opět nějaké poselství – může využít třeba Velikonoc – kdy by mohl obhajovat svá rozporuplná prohlášení, která se tentokrát týkají jmenování nové vlády. Prezident si nejdříve dával s jakýmikoli kroky dlouho na čas. Pak si - aniž by jmenoval premiéra - nechal předložit seznam navrhovaných ministrů, a na tiskové konferenci vysvětloval své – podle jeho vyjádření závažné - výhrady k jednotlivým kandidátům. Kandidát na ministra obrany nemá potřebné zkušenosti, jeden kandidát nedostal bezpečnostní prověrku, jiný podezřele rychle vystudoval práva na nechvalně proslulé plzeňské univerzitě. Zároveň oznámil, že se všemi bude chtít mluvit. Očekávali bychom, že své závažné výhrady bude nějakým způsobem řešit. Kupodivu se tak nestalo, ještě nedávno nepřijatelní kandidáti si pochvalovali vlídné přijetí u pana prezidenta, který pak vládu bez dalšího jmenoval.  

Nechceme samozřejmě prezidenta nutit, aby vládě házel klacky pod nohy. V zájmu zachování zbytku své důvěryhodnosti by ale měl vysvětlit, co se s těmi závažnými důvody, které mu nejdříve vadily, stalo. Odstranili je kandidáti nebo již přestaly existovat? Stačila správně zodpovězená otázka na počet tanků, aby prezident změnil názor, že proti němu již nesedí člověk bez zkušeností, ale naopak skutečný odborník na armádu?  

Bez tohoto vysvětlení by totiž ve veřejnosti mohla zůstat zvláštní pachuť, že pan prezident chtěl nového premiéra jen tak trochu pozlobit. A to by nebylo ani důstojné ani odpovědné.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …