Jan Vávra: Pokles ekonomiky za všeobecné apatie

19.05.2013 7:33

Tuto středu zveřejněné oznámení Statistického úřadu Evropské unie, podle kterého hrubý domácí produkt České republiky poklesl v posledním čtvrtletí o 0,8 procenta, proběhl bez nějakého pozdvižení. Přitom analytici předpovídali mírný sestup o jednu desetinu procenta. Hůře než ČR jsou na tom v EU již jen Kypr a Estonsko.

Jan Vávra: Pokles ekonomiky za všeobecné apatie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jde o nejhlubší mezikvartální pokles od počátku krizového roku 2009. Meziročně poklesla domácí ekonomika téměř o dvě procenta. To – jak přiznávají ekonomové – nikdo nečekal. Na zprávy okamžitě reagoval kurs české koruny, která prorazila hranici 26 korun za euro. Podle ekonomů jde tentokrát zejména o výpadek zahraničního obchodu, což by napovídalo další krizi eurozóny. Ale v okolních státech k podobnému poklesu nedošlo nikde, naopak Slovensko a Polsko zaznamenalo dokonce růst. Zdá se, že kromě dvojrychlostní Evropy - pokud jde o stupeň vzájemné integrace - existuje i dvojrychlostní Evropa, pokud jde o hospodářský růst. Bohužel v obou patříme do pomalejšího pruhu.

Na poklesu HDP má rozhodně dosti zásadní podíl stále klesající domácí poptávka. Ekonomové si s tímto problémem lámou hlavu, ale žádný fungující recept nevyprodukovali. Asi i proto, že jde spíše o problém psychologický, než ekonomický. Žádný z tolik vzývaných nástrojů podpory naší ekonomiky, což měla být slabá koruna a nízké úrokové sazby, nepomohl. Zajímavé ovšem je, že Česká národní banka se těchto doktrín – aspoň podle vlastních prohlášení – hodlá držet dál. Našimi vládními politiky živená iluze o České republice jako ostrůvku stability v rozbouřeném evropském moři, který drží nad vodou vlastní měna a nezávislá fiskální politika, bere rychle za své.

Společnost je ale zřejmě již v takové apatii a beznaději, že s ní ani sebehorší zprávy nic neudělají. A politici se už nesnaží předstírat jakoukoli reakci. Člověk by očekával, že pokud se něco takového stane rok před volbami, všichni vládní činitelé se seběhnou a budou hledat řešení. Následně před veřejnost předstoupí pan premiér a oznámí, co se situací hodlá dělat a jak bude jeho vláda reagovat. U nás je ale klid. Bohužel to není klid ostrůvku stability, ale spíše klid na potápějícím se parníku, který jeho kapitán a velení již opustilo.

Vláda přenechala hospodářskou politiku ministru financí, který - podle dřívějších prohlášení – očekává v druhé polovině roku mírné oživení ekonomiky. Je samozřejmě otázkou, jestli mu to někdo ještě věří. Politici ODS jsou dnes zřejmě plně zaujati úsilím svrhnout svého předsedu, případně si připravují pozici na boj o následnictví. Co bude za rok, podle všeho nikoho z vládních politiků nezajímá. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.