Jan Vávra: Prasklá bublina na pražském magistrátu

30.03.2013 7:34

Petr Nečas, který hledá způsob, jak zastavit klesající preference ODS, by měl začít u sebe. Ačkoli pořád hovoří o principu „padni, komu padni“, jeho chování krátce poté, co policie obvinila Radu hlavního města Prahy v čele s primátorem Svobodou, představuje ukázku toho, co lidem na politicích ODS tolik vadí.

Jan Vávra: Prasklá bublina na pražském magistrátu
Foto: red
Popisek: Magistrát hlavního města České republiky

Představte si, že syna vašeho souseda policie obviní z krádeže. A soused na váš dotaz klidně odpoví, že ho syn osobně ujistil, že o jeho chování neexistují žádné pochybnosti a jeho obvinění není postaveno na reálných argumentech. Uvěříte v jeho nevinu?

Právě takové rozdělování lidí na obyčejné, pro které zákony platí a vyvolené, kteří je mohou porušovat, je jedou z příčin neobliby současné vládní garnitury.

Obraz arogance ještě násobí již tradiční útoky na polici, která si dovolila politiky vládních stran z něčeho obvinit. Přitom právě politici by měli být připraveni snášet větší kontrolu veřejnosti.

O tom, že se sedmdesáti milionovou zakázkou pro firmu Haguess není vše v pořádku, svědčí i zcela zmatená obhajoba zodpovědné radní Vorlíčkové, která sama přiznává, že udělala chybu, když si nenechala vypracovat oponentní posudek, ačkoli si Rada takovou povinnost u větších tendrů sama předepsala.

Původní hodnota zakázky přitom měla být 24 milionů. Připomeňme, že obvinění pražští radní zakázku firmě Haguessu přihráli bez soutěže přímo, formou takzvaného řízení bez uveřejnění. Argumentovali mimo jiné časovou tísní. Přitom o tom, kolika Pražanům jejich Opencard končí, takže budou potřebovat novou kartu, se vědělo dlouho předem.

Shodou okolností se pražský magistrát odvolával na nedostatek času i nedávno, když opět bez výběrového řízení zadal zakázku za 25 milionů korun na poradenství pro právní kancelář bývalého poradce Václava Klause Karla Muzikáře. Vypadá to, že na pražské radnici panuje neustále extrémní časová tíseň, kvůli které nelze dělat klasické veřejné zakázky, jak předpisuje zákon.

Primátor Bohuslav Svoboda se pro řadu lidí a novinářů stal symbolem očisty pražského magistrátu od zkorumpovaného a klientelistického prostředí, které vládlo zejména za jeho předchůdce Pavla Béma. Současné události potvrzují to, co bylo již delší dobu zřejmé, ale co si sympatizanti nového primátora vytrvale odmítali přiznat. Bohuslav Svoboda jako obraz bojovníka proti korupci a klientelismu byl jen šikovný marketinkový tah. Z nadějí, které dokázala jeho kampaň v lidech vzbudit, nesplnil vůbec nic. Čím dřív si to jeho sympatizanti, zejména ti mezi novináři otevřeně přiznají, tím lépe. 

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…