Jan Vávra: Prověrka Ústavního soudu

07.12.2013 12:13

Tak jak se postupně uzdravuje nemocné koleno a odeznívá hořká pachuť z volebního fiaska vlastní strany a následného zbabraného pokusu o vnitrostranický puč v ČSSD, začíná Miloš Zeman opětovně testovat svoji politickou sílu. Nemůže si totiž nechat utéct svoji hvězdnou hodinu, kterou je jmenování premiéra a vlády.

Jan Vávra: Prověrka Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Právě jmenování nových ministrů, které mu Bohuslav Sobotka navrhne, se může stát klíčovým střetem mezi prezidentem a politickými stranami, tedy potažmo parlamentem. První testovací balónky již prezident vypustil, když se nechal slyšet, že z komentáře k Ústavě od jistého Dušana Hendrycha prý jasně vyplývá možnost kandidáty na ministry odmítnout. Údajně již existuje i jeden precedens, byť se netýká vlády, kdy Václav Havel odmítl jmenovat Františka Brožíka viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, aniž by své odmítnutí jakkoliv zdůvodnil. Z toho celkem jasně vyplývá, že prezident nemíní akceptovat všechny Sobotkovy návrhy.

Média spekulují zejména o Lubomíru Zaorálkovi, který patří mezí klíčové postavy Zemanovy potupné porážky v prezidentské volbě před deseti lety. Bude jistě zajímavé sledovat, zda se Bohuslav Sobotka rozhodne pro střet s prezidentem a Zaorálka do vlády navrhne. Pak je celkem pravděpodobné, že Miloš Zeman Zaorálka odmítne jmenovat a obrátí se na Ústavní soud s žádostí o stanovisko. Ovšem i v případě, že Sobotka Zaorálka nenavrhne, může si prezident vybrat jiný vhodný terč, například Jiřího Dienstbiera.

Prezident si stihl nechat Senátem schválit několik nových ústavních soudců a s předsedou Ústavního soudu udržuje nadstandardní vztahy, včetně toho, že se s ním o každém novém jménu radí. Teď nastane opačná situace, kdy Pavel Rychetský a noví ústavní soudci budou vystaveni pokušení, zda náhodou nemají Miloši Zemanovi jeho přízeň vracet.

Není třeba domýšlet, že během rozhodování Ústavního soudu bude nadále vládnout Rusnokova – tedy de facto Zemanova – vláda. Rovněž můžeme očekávat, že ústavní soudci budou Zemanovu žádost důkladně studovat. Pravdu tedy měli ti škarohlídové, kteří tvrdili, že současná vláda v demisi může být na jaře pořád ještě u moci.

Tak jako vždy v klíčových okamžicích, bude hodně záležet na osobních vlastnostech jednotlivých aktérů. Důležité bude odhodlání Bohuslava Sobotky jít do konfliktu s prezidentem, což bude hodně závislé na situaci ve straně a zejména v poslaneckém klubu, kde mají neúspěšní pučisté stále silnou pozici. Nejdůležitější bude ale osobní postoj ústavních soudů v čele s jejich předsedou Pavlem Rychetským. Jejich nezávislost a osobní integritu čeká skutečně ostrá prověrka. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…