Jan Vítek: Chrobáci a ti ostatní

23.08.2020 9:10

„Co mne nejvíce na tomto světě překvapuje,“ řekl mi kdysi John Kenneth Galbreith, jeden z největších amerických ekonomů obrazně i doslova, neboť měřil téměř dva metry, „je trpělivost chudých.“

Jan Vítek: Chrobáci a ti ostatní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Jeho slova se mi vybavila, když jsem četl zprávu, že tucet amerických oligarchů navzdory (díky?) pandemie paniky z koronaviru nesmírně zbohatlo. Maně mi připomněli chrobáky v Čapkově hře ze Života hmyzu, kteří tlačí před sebou kuličku svého majetku. Ti chlápci, o nichž je řeč, se nadřou, protože jejich kulička činí 1.015 bilionů dolarů, což je číslo s dvanácti nulami, které se vymyká našemu chápání. Oxfam spočítal, že byste museli vydělávat deset tisíc dolarů denně a nic neutrácet od doby, co byly postaveny v Egyptě pyramidy, abyste dnes měli na kontě slabou pětinu této astronomické částky.

Zvěst o novém světovém rekordu v chamtivosti vydali pracovníci Institutu pro politiku (IPS) ve Washingtonu. Podle nich nejúspěšnějším chrobákem v pandemii paniky je Eleon Musk, generální ředitel koncernu Tesla, který během ní vydělal 45.8 miliard dolarů. IPS zveřejnil tuto tabulku chrobáků:

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21633 lidí

Jeff Bezos—$189.5 miliard
Bill Gates—$114.1 miliard Mark
Zuckerberg—$95.5 miliard
Warren Buffett—$80.6 miliard
Elon Musk—$73.1 miliard
Steve Ballmer—$71.5 miliard
Larry Ellison—$70.9 billion
Larry Page—$67.4 miliard
Sergey Brin—$65.6 miliard
Alice Walton—$62.6 miliard
Jim Walton—$62.3 miliard
Rob Walton—$62.03 miliard

„To je příliš mnoho hospodářské a politické moci v rukách dvanácti lidí,“ řekl Chuck Morris, ředitel IPS. Svatá pravda! Neboť proč by někdo hamonil miliardy dolarů, které si s sebou do hrobu nevezme. Chrobáka nežene mamon, ale touha po moci. Moc je droga. Kdo ji pozná, nemůže bez ní žít a musí brát stále větší dávky.

Moc a privileje chrobáků způsobují, že vládnoucí řád je pokřivený ve prospěch bohatých na úkor chudých a že propast příjmů se neustále rozšiřuje a prohlubuje. Nejbohatší jedno procento má dvakrát tolik majetku nežli 6.9 milionů lidí. Průměrný roční příjem dolních deseti procent pozemšťanů v posledních dvaceti pěti letech narostl pouze o 3 dolary a denní příjem o necelý 1 cent za rok. Bezmála polovina lidstva živoří na pěti dolarech denně. Víc jak 735 milionů lidí žije v naprosté chudobě. Desetina lidstva hladoví, každých patnáct vteřin někde na světě umírá jedno dítě hladem. Bída a hlad není osudem jen lidí v chudých zemích. Miliony Američanů přežívají díky kuponům na levné potraviny. V bohaté Ženevě stáli chuďasové čtyřhodinovou frontu na balíček potravin v hodnotě dvaceti franků.

Historie učí, že trpělivost chudých není bezbřehá. Dokonce i a naši nejvyšší mocipáni si uvědomují, že současný stav není udržitelný a že s přicházející krizí se bude dramaticky zhoršovat. Proto nám hodlají podsunout kukaččí vejce s názvem The Great Reset (+). Lze to přeložit jako velké vynulování nebo velká přeměna , ale tak daleko mocipáni jít nechtějí. Jde jim spíše o přeladění stávajícího řádu na jinou tóninu. Leitmotivem má být umírněnost a zdrženlivost, lidstvo musí míň konsumovat a míň se množit, jinak zahyne. To samo o sobě nejsou špatné, i když ne objevné, cíle, kdyby se za nimi neskrýval záměr zachovat staré struktury a chrobákům jejich kuličky. Ale to je jiné vyprávění na jiný den.

(+) World Economic Forum The Great Reset

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …