Jan Vítek: Tomahawky a čokoládový dort

16.04.2017 7:37

Zatímco americké Tomahawky sviští podzvukovou rychlostí na syrskou leteckou základnu Šajrát, dva nejmocnější muži světa ochutnávají kousky obrovského čokoládového dortu. K tomu staršímu, obtloustlejšímu se zlatovou kšticí přistoupí důstojník a něco mu pošeptá do ucha. A zmizí stejně rychle, jako se objevil.

Jan Vítek: Tomahawky a čokoládový dort
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

„Sir, musím vám něco vysvětlit“, řekne ten s kšticí po chvilce přemýšlení.

„Donalde, jsem samé uši“, přeloží tlumočník odpověď mladšího muže s ulíznutými smolně černými vlasy.

Oba muži si říkají křestními jmény, ale v Americe se tomu člověk nevyhne a nic moc to neznamená…

Už jste v obraze ? Tak si nyní přečtěte, jak americký prezident  Donald Trump vylíčil scénu vlastními slovy moderátorce Fox News TV Maria Bartiromo necelý týden po té, co se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve svém letním sídle Mar-a-Largo v Miami na Floridě.

T : Skončili jsme večeři a měli jsme právě desert. A měli jsme ten nejkrásnější kousek čokoládového dortu a president si jej moc pochvaloval.  A dostal jsem zprávu od generálů, že řízené střely jsou na cestě. Právě jsme odpálili padesát devět řízených střel, a všechny, mimochodem, zasáhly… neuvěřitelné, od… víte… od stovky mil vzdálených (lodí), a všechny trefily, ohromující.

B : Skvělé.

T : Je to tak neuvěřitelné. Skvělé. Geniální. Naše technologie je pětkrát lepší nežli někoho jiného. Myslím tím, koukněte, co se technologie týče, nikdo nám nesahá ani po kotníky. A nyní ji bude (armáda) dostávat, protože, víte, armáda byla držena zkrátka a tak hrozně ničena minulou vládou a válkou v Iráku, což byla další pohroma… Řekl jsme mu, co se děje je, že jsme právě poslali padesát devět řízených střel na Irák,  a já bych chtěl, abyste to věděl. A on jedl dort. A byl potichu.

B : Na Sýrii…

T : Ano, na Sýrii. Jinými slovy, právě jsme poslali padesát devět raket na Sýrii. A já bych chtěl, abyste to věděl, protože já jsem nechtěl, aby šel domů a nic nevěděl…Už jsme skoro skončili. Byl to perný den v Palm Beach. Už jsme skoro skončili a já—co udělá?, dojí zákusek a půjde domů?... a řekne, víte co, ten chlápek, s nímž jsem právě večeřel zrovna v tu chvíli napadl jinou zemi.

B : Jak reagoval ?

T : Takže on deset vteřin mlčel a pak požádal tlumočníka, aby mu to opakoval. Nemyslel jsem, že je to dobré znamení. A on mi pak řekl, že každý, kdo používá (otravný) plyn—můžete téměř říct nebo něco jiného—že každý, kdo je tak brutální a používá plyn na děti a nemluvňata, tak je to OK.

B : Souhlasil ?

T : Bylo to pro něj OK.  Byl OK.

Překlad je doslovný a věrný, aby si čtenář mohl utvořit názor na Trumpův osobitý způsob vyjadřování a na jeho státnické vlohy. Případně může věnovat pár myšlenek jak nicotně hovoří, a zřejmě uvažuje, o svých rozhodnutích člověk, který má prst na spoušti atomových zbraní, a který v pátek použil monstrum zvané „matka všech bomb" v Afganistanu. Pentagon ji nazývá Massive Ordanance Air Blast (MOAB). Vybuchuje ve vzduchu nad zemí a její šokové vlny mohou usmrtit lidi v okruhu dvou až tří kilometrů. Pro ty, kdo se nacházejí v cílové zóně účinek je stejný, jako kdyby na ně padla atomová bomba.

Celý rozhovor můžete sledovat a slyšet, když na Googlu vyťukáte: trump bartiromo interview. Ale kdo ještě má na očích růžové brýle, ať raději to nedělá.

Jan Vítek

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …