Jan Vítek: Vyvěsme červené vlajky!

03.08.2020 19:11

V debatě o Covidu-19 jsou dvě věci považovány za dané: tolik očekávaná vakcína nebude stříbrná kulka, která virus zabije, a nebude tak bezpečná, aby nemohla způsobit vedlejší škody na lidském zdraví.

Jan Vítek: Vyvěsme červené vlajky!
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

V tisku se objevila řada znepokojujících zpráv o tom, že výrobci ve spěchu, aby byly první, zkracují nebo dokonce šidí klinické zkoušky. A nyní k těmto obavám se přidala snaha velkých farmaceutických společností vyhnout se veškeré odpovědnosti za vedlejší zdraví škodlivé následky očkování.

Ruud Dobber, jeden z ředitelů AstraZeneca, druhé největší britské farmaceutické společnosti, prozradil tiskové agentuře Reuters, že jeho firma obdržela 30. června od státu ochranu před jakýmkoli trestním stíháním, když její vakcína poškodí nějakým způsobem lidské zdraví.

„Je to výjimečná situace, kdy naše společnost nemůže vzít na sebe žádné riziko, jestliže se třeba za čtyři roky ukáže, že naše vakcína má vedlejší účinky,“ vysvětlil Dobber. „Ve smlouvách, které máme připraveny, žádáme osvobození od odškodění. Pro většinu zemí je přijatelné vzít riziko na svá bedra, protože je to v jejich zájmu.“

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Reuters hlásí, že odpovědnost za vadné výrobky byla jedním z hlavních bodů při jednáních o nákupu vakcín od Pfizera, Sanofi a Johnson&Johnson, aniž uvádí kdo dojednal co a s kým.

Ve Spojených státech je osvobození od odpovědnosti a beztrestnost zaručena střechovým zákonem o veřejné a nouzové připravenosti (PREP Act), pod nějž spadají také očkovací látky. PREP je příkladem par excellence prvního přikázání neoliberální doktríny-- všechen zisk koncernům, všechno riziko společnosti.

Skutečnost, že AstraZeneka a další velcí výrobci si vymiňují trestní ochranu ukazuje, jak malou důvěry mají farmaceutické elity v připravované vakcíny.

Ironie spočívá v tom, že nám nabízejí cinknutou imunitu a sami pro sebe požadují imunitu opravdovou.

Vyvěsme červené vlajky. Ty největší nad sídlem vlády, ministerstva zdravotnictví a pro dobrou míru také parlamentu. Ať všem připomínají, že uzavřít smlouvu o nákupu narychlo uvařených vakcín bez klausule, že při závažném selhání očkovací látky nese hmotnou a trestní odpovědnost výrobce, je zločin spáchaný na vlastním národu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…