Jan Vondrouš: Další ministr, co před pádem horlivě podepisoval, a premiér, co má problém

23.03.2012 7:32

Odchodem ministra Dobeše si možná oddychne mnoho lidí, kteří mají blízko ke školství. Tím ale celá věc přeci nekončí. Otázkou nadále zůstává, kdo vyřeší dotace pro školství z EU.

Jan Vondrouš: Další ministr, co před pádem horlivě podepisoval, a premiér, co má problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Jak to tak bývá, když je někdo zahnaný do kouta, většinou rezignuje. U pana ministra školství Dobeše to byla samozřejmě jen otázka času, protože těch střelců do něj začalo být mnoho. A není tedy divu, že problematika vysokoškolského zákona, pan Bátora, rušení středních škol, pozastavené eurofondy zapříčinily zajícovu smrt.

Ne nadarmo se ovšem říká, že kůň v posledním tažení kope. Jak jinak si totiž lze vysvětlit fakt, že si pan Dobeš zariskoval několik trestních oznámení na svou osobu a v klidu bez podpory akreditační komise prodloužil studium právníků, co to v Plzni zvládnou za pár měsíců. Ano dlužno dodat, že pan ministr Pospíšil, coby bývalý děkan jistě tuto školu řádně zkontroloval, aby se další podobná kauza nestala, ale… nedošlo přeci jen ke kosmetickému prodloužení z tří měsíců na řádné tři roky u bakalářů atd.? …Nezůstal náhodou systém výuky beze změn?

Jako by panovala v té české kotlině jakási před demisní euforie v podepisování tak závažných věcí. Nelze totiž nevzpomenout, že pan Dobeš nebyl jediným ministrem. Například pan Kühnl se přeci vyznamenal podobnou objednávkou na nákup Pandurů za několik miliard korun v době, kdy již k tomu neměl téměř žádný mandát. „Ale co, po nás potopa“, říkají si asi naši ministři na odchodu.

A tak se už asi nedozvíme, jestli se stal Dobeš zajícem pro pytláky, nebo potrefenou kobylou, kterou se podle médií ještě pokusí oživit guru Bárta. Co určitě ale poznáme, bude zvýšení nepřímých daní, aby se zadělaly díry po „Dobešovském“ vládnutí a konci evropských dotací pro školství. Ona překotná písnička, že šlo o platy učitelů, co naplnila pohár pana ministra, asi jen těžko zastíní fakt, že peníze z fondů nepřitečou. A pan premiér bude muset celou lapálii vyřešit sám. Je totiž přímým nadřízeným pana ministra a tudíž tento horký brambor padá na něj. Už tedy ani ODS nebude moci říkat, pokud nebudou peníze z Evropy, nebude pan ministr Dobeš. Nyní se bude muset říkat, pokud nebudou peníze z Evropy, nebude pan premiér.

To už se ale asi dostáváme z české kotliny pohádek o zvířátkách, do filmového sci-fi a bájí.

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…