Jan Ziegler: Američané nám darovali zemědělské stroje, Rusové vybíjeli dobytek

11.07.2016 19:28

Byla to krásná dovolená v nádherných Sušicích, odkud jsem vyrážel na Šumavu. Jednou jsem takhle večer poseděl v jedné zdejší hospůdce a povykládal si s místními. Dozvěděl jsem se od nich zajímavé věci.

Jan Ziegler: Američané nám darovali zemědělské stroje, Rusové vybíjeli dobytek
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Řeči se vedli o všem možném, od fotbalového mistrovství Evropy jsme se dostali až k Rusku a Rusům. Ti v Sušici nejsou vůbec oblíbeni. K tomu Pavel vysvětlil. „Nás tady osvobodili Američani, a ve škole nám pořád vykládali cosi o Sovětské armádě, to nás hodně štvalo.“ A co pověsti o tom, že podle výkladů některých soudruhů učitelů a soudružek učitelek osvobodili jihozápadní Čechy sovětští vojáci převlečeni do amerických uniforem. „Tak našli se i takoví magoři, ale zase tolik jich nebylo. Ono většina učitelů si přece jenom uvědomovala, že jsou určité hranice, za které se nechodí,“ dodal Pavel.

Na budově místního muzea na hlavním náměstí je pamětní deska jako poděkování americké armádě za osvobození města. Tak je to i historicky správné. „Jednou se tam u něj nějaká Ruska rozčilovala, proč u nás není památník Rudé armády, tak jsme ji řekli, že nás tady osvobodili Američané, ale pořád to nechtěla pochopit,“ smál se Vlasta.

„No, můj děda měl statek v Žichovicích a po válce dostali on a další místní sedláci od Američanů mlátičku v rámci pomoci z UNRRy. Amíci také lidem dávali potraviny, oblečení a další věci. Dědova sestra se ovšem provdala na grunt někam k Příbrami a tam přišli rusáci. Vybili jim všechny krávy a prasata a ukradli koně. To bylo to jejich slavné osvobození,“ řekl Karel.

To, že u nás vojáci Rudé armády rabovali a kradli, je historickou pravdou, i když se to některých soudruhům nemusí líbit. Potvrdil to i významný prvorepublikový politik a ministr financí v londýnské exilové vládě Ladislav Feierabend. „Rusové si nic nepřivezli sebou a žijí ze země. Vybíjejí dobytek, hlavně dojnice, a hromadně porážení prasata. Kdyby to tak šlo delší dobu, nebude ani maso, ani mléko, ani hnůj.“

Tak nakonec jsem se také svěřil s některými pocity z putování po okolí pošumavské Sušice. „V okolí Kašperských hor těžili zlato němečtí horníci, čili i Němci přesto, že nám relativně nedávno ublížili, nás ovšem v jiné éře a daleko delší seznamovali s vyšší kulturou a moderními technologickými postupy. A pro stavitele hradu Rábí byly vzorem francouzské středověké hrady. Čili v dobách orientováni na Západ jsme patřili k vyspělým zemím. Jakmile jsme se ale v době nedávné obrátili na Východ, šlo to s námi rychle z kopce.“

Nicméně pochopil jsem, že skutečný svět českých hospod je velmi rozdílný od toho virtuálního na některých webech a sociálních sítích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…