Jan Ziegler: Americká policie si zaslouží uznání za likvidaci zločinců

09.12.2014 20:52

Média se v poslední době mohou přetrhnout o údajném rasismu v USA, kde bílí policisté střílejí nebohé černochy. Já jsem ale rád, že američtí strážci zákona, i přes tlak tzv. politické korektnosti, rázně bojují se zločinem. Oni údajně ubozí zabití černoši byli normální lupiči, zloději a násilníci, kteří si svůj osud vybrali dobrovolně. Kdyby se chovali slušně, nestalo by se jim to.

Jan Ziegler: Americká policie si zaslouží uznání za likvidaci zločinců
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Protesty v americkém Fergusonu

Situaci v americkém Fergusonu precizně popsal publicista Jefim Fištejn v Reflexu číslo 49. Onen černošský mladík Michael Brown předtím než ho policista Darren Wilson zastřelil, vyloupil obchod a přes otevřené okénko začal mlátit Wilsona, který ho chtěl zatknout. Ten tedy střílel v sebeobraně, což dokázalo i velmi pečlivé vyšetřování tzv. velké poroty, která mimo jiné vyslechla přes šedesát svědků a nechala si vypracovat velké množství odborných expertíz, než vyřkla závěrečný verdikt, že policista střílel v sebeobraně a tedy nebude trestně stíhán. To také potvrdili i černošští svědci. Vyšetřování bylo vedeno velmi otevřeně a žalobce okresu Saint Louis Robert Mc Culloch nechal všechny potřebné dokumenty zveřejnit na internetu. Z nich jasně vyplývá, že Brown, který byl navíc zdrogován, neuposlechl výzvy Wilsona, nezůstal stát s rukama nad hlavou, jak nařizuje zákon, ale rozběhl se proti policejnímu autu.

Z letošního amerického putování mám s tamními šerify a policisty dobré zkušenosti. Ve Spojených státech amerických platí pravidlo, podle kterého Vás strážci pořádku nesmí omezovat, pokud se chováte slušně a neporušujete zákon. Neexistuje tam to, co je běžné v Česku, že policisté zdůvodňují kontroly dokladů tím, že pátrají po hledaných osobách. S touhle výmluvou by jejich kolegové za oceánem neuspěli, museli by v případě Vaší perlustrace jasně doložit, že se podobáte zločinci, na něhož je vydán zatykač.

Já jsem zvyklý zákony dodržovat a tak jsem ve Státech neměl problémy a ani jsem si žádné policejní brutality nevšiml. Naopak, když jsem ve městě Gardiner na okraji Yellowstonského národního parku ve státě Montana poprosil tamní šerifku, jestli by mně nedoporučila nějakou dobrou hospodu, tak byla velice ochotná a přátelská.

Ano, američtí policisté dokáží být velmi tvrdí, ale proti zločincům a tam je to v pořádku. Vyšetřování takových událostí bývá v USA precizní a důkladné. Mám radost, že tamní justice dokáže čelit nátlaku tzv. aktivistů, kteří ve skutečnosti podporují obyčejné zločince.

Je také velmi drzé ze strany Ruska, že Americe vytýká tyto kauzy. Ty ovšem dokazují, ve Státech existuje skutečně nezávislá justice, která umí čelit vnějšímu nátlaku. Naproti tomu v Kremelské říši vyšetřovatelé tancují tak, jak vrchnost píská. To se projevilo například v případu, kdy v jednom sibiřském městě zahynuli při nehodě dva kluci, kteří vjeli na motorce před auto ženě - matce malého dítěte. Pro policisty to bylo jasné, je to sice tragédie, ale můžou za to ti mladíci. Pak se ovšem babička jednoho z oněch mladých mužů dovolala v nějakém televizním pořadu přímo Putinovi, postěžovala si, najednou bylo všechno jinak a ta žena byla odsouzena do vězení jako viník nehody. To je ovšem strašné, když vládci diktují justici, jak má konat. Takže Rusové ať raději mlčí, jelikož u nich jsou soudy nástrojem vládní moci.

Jsem proto rád, že, i přes snahy prezidenta Baracka Obamy, má v Americe stále navrch zdravý rozum před falešnou politickou korektností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla