Jan Ziegler: Atentát na Heydricha byl vrcholem českého odboje

17.06.2018 19:53

Byl to nejvýznamnější odbojový čin českého národa za II. světové války. Válečný zločinec Reinhard Heydrich si za své skutky smrt zasloužil. O to víc mně štvou ti, kteří tento statečný čin znevažují.

Jan Ziegler: Atentát na Heydricha byl vrcholem českého odboje
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík právem popravili zastupujícího říšského protektora SS – Obergrupennführera Reinharda Heydricha. Slovní spojení, spáchali atentát, se mně příčí. Na jeden z nejúspěšnějších činů protinacistického odboje v celoevropském měřítku mohou být Češi právem hrdi.

Každý slušný národ si váží svých hrdinů, a proto i každý slušný Čech má v úctě vlastence, kteří zbavili svět netvora Heydricha. „Z hlediska Vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem," říká profesor studentům gymnázia ve slavném Krejčíkově filmu Vyšší princip.

Já bych smrt zastupujícího říšského protektora nenazval vraždou, ale zaslouženou odplatou za zločiny, kterých se třetí muž Třetí říše dopustil. Nezapomínejme, že právě Heydrich předsedal v lednu 1942 konferenci ve Wansse nedaleko Berlína posvěcující holocaust, jehož výsledkem bylo šest milionů zavražděných Židů. Ano, Židé se stali oběťmi brutálních cynických vražd, nikoliv Heydrich. Ten navíc hned po svém nástupu do Protektorátu Čechy a Morava v září 1941 vyhlásil stanné právo a rozjel masové represe, jehož výsledkem byly stovky zatčených a popravených.

Češi si za tento čin získali obdiv a úctu v celé okupované Evropě. A dá se říci, že v jeho důsledku britská vláda nakonec anulovala mnichovskou dohodu. Bohužel se najdou jedinci, kteří tento mimořádně statečný čin znevažují, tvrdí, že byl zbytečný a v jeho důsledku němečtí nacisté vypálili Lidice, povraždili všechny tamní muže a také většinu žen a dětí. A za osud této obce u Kladna prý mohou parašutisté, Beneš apod. Prezidentu Edvardu Benešovi je možné vytknout leccos, ale rozhodně ne Heydrichovu smrt. Viníkem lidické tragédie jsou jednoznačně nacisté, kteří takto nechali zničit celou vesnici za něco, co vlastně neudělala. Němci se původně domnívali, že parašutisté, kteří zabili zastupujícího říšského protektora, pocházeli právě z Lidic. Represe se jistě daly očekávat, ale obecně se nevěřilo tomu, že němečtí okupanti sáhnou až k takovým hrůzám.

Bohužel, tato urážka parašutistů je v naší zemi hodně rozšířená. Vím bezpečně, že ji šíří hlavně komunisté, protože jejich odboj se žádným takovým skutkem pochlubit nemůže, a není tajemstvím, že po většinu trvání Protektorátu Čechy a Morava byli rudí pod kontrolou agentů gestapa. A tak soudruzi znevažují hrdiny, kterým udavač Julius Fučík a jemu podobní nesahají ani po kotníky. A svobodu nelze získat zadarmo. Pravdou totiž je, že před tímto heroickým činem zástupci zemí protinacistické koalice včetně Sovětského svazu vytýkali československé exilové vládě v Londýně, že náš odboj je nevýrazný.

Na druhé straně nelze nevidět, že i Heydrich volil v českých zemích taktiku cukru a biče. Po jeho příchodu do Prahy sice začalo mohutné zatýkání představitelů českého odboje včetně předsedy protektorátní vlády generála Aloise Eliáše, na druhé straně ovšem zvýšil potravinové příděly pro těžce pracující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…