Jan Ziegler: Blamáž Rosatomu, vzor pro Temelín nedostaví

01.06.2013 7:33

Měl to být vzor pro český Temelín, referenční jaderná elektrárna ruského Rosatomu, kterou by jezdily obhlížet delegace českých energetiků, politiků a novinářů. Jenže projekt tzv. Baltické JE v Kaliningradské oblasti se zadrhl a vypadá to, že nebude dokončen. K radosti sousední Litvy.

Jan Ziegler: Blamáž Rosatomu, vzor pro Temelín nedostaví
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Je to těžká rána pro plány ruského Rosatomu. Nedávno v Litvě uvítali informace týkající se úvah Rosatomu o výrazné změně plánů na výstavbu této jaderné elektrárny, jelikož stále nebyly zodpovězeny otázky, kam se bude vyrobená elektřina prodávat a jak se jaderná elektrárna připojí k ruské rozvodné soustavě.
 
„Strategický postoj Litvy, která kategoricky odmítá výstavbu pobaltské jaderné elektrárny v sousedním ruském regionu Kaliningrad, se ukázal jako správný,“ řekl Andrius Kubilius, předseda opozičního Vlasteneckého svazu - litevských křesťanských demokratů (konzervativců).  
 
Podle jeho slov se neobjevily žádné zprávy o plánech elektrárnu upravit a vybudovat reaktory o nižším výkonu, „což s určitostí znamená pozastavení kaliningradského jaderného projektu na neurčito“.  
 
Litva není apriori vůči jaderným elektrárnám, avšak nedůvěřuje ruské variantě. „Kategoricky nesouhlasný strategický postoj, který Litva v současnosti zastává, se ukázal být správný. Litva může doufat v to, že se nestane rukojmím ambiciózních energetických plánů a nebezpečné energetické expanze Ruska. Litva by měla i nadále důsledně prosazovat své námitky vůči výstavbě nebezpečných jaderných elektráren ve městech Kaliningrad a Astravěc," tvrdí vůdce opozice Kubilius.
 
Ruské plány se zkrátka a dobře ukázaly jako už mnohokrát v minulosti přehnaně velikášské. Kaliningradská oblast je malým ruským územím o rozloze 15 tisíc km2 s necelým milionem obyvatel vklíněné mezi Litvu a Polsko. Problém však je, že největší pobaltská republika odmítá dopravovat elektřinu z této enklávy přes své území do Ruska. 
 
To koneckonců nepřímo potvrdila i Ruská tisková agentura Interfax, která v pátek citovala několik nejmenovaných zdrojů, podle nichž generální ředitel ruské státní společnosti pro jadernou energetiku Rosatom Sergej Kirilenko nařídil prozkoumat možnosti využít v baltické elektrárně jaderné reaktory o nižší kapacitě, než se původně plánovalo. Podle agentury Interfax se zvažuje nahrazení dvou reaktorů o výkonu 1150 MW reaktory o výkonu 640 MW a 40 MW.  
 
Ruské plány byly zpočátku velkolepé. Jaderná elektrárna o výkonu 2300 MW v Kaliningradu s původně plánovaným zprovozněním v roce 2016 se měla hlavně orientovat na export. Vývozu elektřiny z elektrárny do Polska, Německa a dalších evropských zemí však brání nejen odpor Litvy, ale také zastaralá přenosová síť.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…