Jan Ziegler: Čečenský prezident na pohřbu vraha ruského velitele aneb Moskva chrání islámský fanatismus

08.08.2018 7:34

Plukovník Budanov je pro Rusy hrdinou, pro Čečence válečným zločincem. V roce 2003 ho však ruský soud poslal na deset let do vězení za vraždu a znásilnění čečenské dívky. Později byl sám zabit islamistou.

Jan Ziegler: Čečenský prezident na pohřbu vraha ruského velitele aneb Moskva chrání islámský fanatismus
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Nutno dodat, že Budanov byl jedním z mála ruských vojáků potrestaných za válečné zločiny v Čečensku. Tento případ, o kterém informoval web irozhlas.cz hodně vypovídá o Čečně samotné. Součástí Ruské federace je země, kde se v rozporu s federálními zákony běžně uplatňuje islámské právo Šária. Vraždění, mučeni a zavírání do místních koncentráků jsou například gayové, ale nejen o ni.

Ale vraťme se zpátky k našemu příběhu. Budanova zastřelil osmi výstřely z pistole Jusup Termichanov, údajně proto, že mu v roce 2000 umučil otce k smrti. Ruský soud poslal Čečence v roce 2013 na 15 let do vězení, ale dotyčný nedávno zemřel zřejmě na selhání srdce. V rodné vsi Gelgadan měl velkolepý pohřeb, na který přišly tisíce lidí včetně čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Pro Čečence je Termichanov národním hrdinou a oni jeho čin otevřeně schvalují podle zásady krevní msty smrt za smrt.

To je samozřejmě jednání ve stylu západní kultury nepřijatelné, ale v Čečně se toleruje. Tato kavkazská islámská země je státem ve státě a muslimové včetně těch radikálních si zde v podstatě dělají, co chtějí bez ohledu na ruské zákony. Nedávno například příslušníci ruské tajné služby FSB v ruském Grozném museli na příkaz Moskvy propustit zatčeného čečenského policistu obviněného z korupce.

Jsou známé případy trestáni rodinných příslušníků Kadyrovových odpůrců, kteří byli nazí honění a bičování po běžeckých drahách sportovních stadionů, zcela v duchu islámského fanatismu. Smutné je, že ruští představitelé o těchto hrůzách vědí, ale nijak proti nim nezasahují. Prezident Kadyrov má v oněch zločinech volnou ruku a sami ruští ochránci lidských práv se právem ptají, jestli je Čečna opravdu součástí Ruské federace, když se v ní dějí taková zvěrstva.

Každopádně však obraz Ruska jako ochránce světa před islámským fanatismem dostává povážlivé trhliny.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …