Jan Ziegler: Chtěli světlo, a komunističtí policajti je surově zbili

01.11.2017 7:33

Byl to odporný rudý zločin. Je tomu 50 let, kdy vysokoškolští studenti ze strahovských kolejí vyrazili 31. října 1967 demonstrovat proti vypadávání elektřiny. Poklidný protest skončil policejním masakrem.

Jan Ziegler: Chtěli světlo, a komunističtí policajti je surově zbili
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Strahovské koleje v Praze si pamatuji ze spartakiády v roce 1985, kdy jsme tam jako vojáci měli šatny. Avšak sedmnáct let předtím to tam nebyla žádná selanka. Otevřeny byly v roce 1965, takže o dva roky později byly stále jako nové. Typické pro socialismus však bylo to, že téměř nic nefungovalo.

A tak často vypadávala elektřina, netekla voda a také se netopilo. Každý rozumný člověk uzná, že v takových podmínkách se nedá bydlet ani studovat. Představte si, že máte před důležitou zkoušku, najednou přestane jít elektřina a vy se nemůžete učit. To je na vztekání. Nebo když je venku dvacet stupňů pod nulou a nejde topení. No to je přece k zoufalství.

Studenti dlouho a trpělivě upozorňovali na tyto problémy, ale komunističtí papaláši se jimi nezabývali. A tak mladým lidem došla trpělivost a zhruba dva tisíce jich vyrazily do centra stověžaté matičky a křičely přitom „chceme světlo“ apod. Šlo v podstatě o neškodný happening, nebylo jediné rozbité okno, jediné převrácené auto. Přesto však police respektive tehdy veřejná bezpečnost proti studentům brutálně zasáhla, mlátila je hlava nehlava a dokonce za nimi esenbáci vtrhli i na koleje, kde masakr pokračoval. Mezi studenty byli i těžce zranění.

Tyhle události si musíme připomínat. Dokazují, že komunisté se sice zaštiťují blahem obyčejných lidí, ale ve skutečnosti jim na nich nezáleží. Oni se za ně slovně bijí pouze tehdy, když chtějí moc. Pak už se o ně nezajímají, což dokazují i neblahé strahovské události. Totálně neschopný socialistický režim nedokázal v studentských ubytovnách zajistit ani vodu, teplo a elektřinu.

Jan Ziegler

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…