Jan Ziegler: Dvě pětiny Rusů žijí v podmínkách rozvojových zemí

27.05.2018 7:34

Jsou to smutná čísla, která nedávno zveřejnil Rosstat, což je oficiální ruská statistická agentura. Podle ní se jaksi blahobyt do Putinovy říše ne a ne dostavit. Naopak velká část Rusů tře bídu s nouzí.

Jan Ziegler: Dvě pětiny Rusů žijí v podmínkách rozvojových zemí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Takže ruští statistici uvedli, že 40% Rusů žije za méně než 10 dolarů (220 Kč) na den. Více než čtvrtině (26,9%) pak musí stačit méně než 8 dolarů na den a každý sedmý Rus žije pod zdejší hranicí chudoby, která je stanovena velmi nízko, v přepočtu na cca 3500 Kč měsíčně. Pro srovnání v ČR se za hranici chudoby považuje příjem nižší než cca 11 000 Kč na jednotlivce. A aby toho nebylo málo, tak 40% Rusů žije v podmínkách obyvatel rozvojových zemí. To nejsou čísla, která si vymyslel Honza Ziegler, ale oficiální údaje ruské statistiky.

Situace se navíc v současné době spíše zhoršuje, protože v roce 2017 se ruský HDP zvýšil pouze o 1,5% a to z poměrně nízkého základu na obyvatele, což je dost slabý výsledek, když v předchozích dvou letech dokonce poklesl. Ukazuje se, že Putinovou politikou jsou hlavně sliby, které se nedaří plnit. Ruský prezident při své letošní inauguraci opět lidem sliboval boj s chudobou, ale to samé už říkal před pěti lety.

Rusko se tak uchyluje k oblíbené taktice srovnávání se s minulostí - s Jelcinovou érou, a to je fakt, že proti ní nastalo výrazné zlepšení, kdy třeba důchody stouply, a vyplácejí se poměrně pravidelně. I když v přepočtu činí stále v průměru asi pět tisíc korun měsíčně. Navíc změny k lepšímu nenastaly zásluhou Putina, ale prudce rostoucích cen ropy v jeho éře, na kterých je Rusko závislé.

To byla rovněž oblíbená metoda komunistů včetně těch českých, kteří se pro změnu naparovali, jak se lidem nyní žije lépe proti dobám první republiky. Třeba naše soudružka učitelka Šimuňáková v páté třídě někdy v roce 1975 nám vykládala, jak se nyní máme dobře, protože je k dispozici penicilin, kterým se léčí angína a ten za Masaryka nebyl a děti tak kvůli tomu umíraly.

Fakta jasně dokazují, že Rusko není žádným zázrakem, a jak řekl jeden můj známý, mimo Moskvu a Petrohrad je to třetí svět. Jednou z příčin tohoto stavu je také obrovská míra korupce polykající veřejné peníze, které pak chybí jinde.

Rusům opravdu není co závidět a chápu ty z nich, kterým se to nelíbí. Proto také fandím ruskému opozičníkovi Alexeji Navalnému a boji, který vede s masovým úplatkářstvím tolerovaném Putinem a jeho bandou.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…