Jan Ziegler: Francouzský zákaz vystavování betlému je stupidní

06.01.2019 18:50

Starosta jihofrancouzského města Béziers je nezmar. Už třikrát mu soud zakázal vystavovat jesličky na radnici a třikrát mu udělil pokutu. On však přesto ve svém díle pokračuje dál a já mu fandím.

Jan Ziegler: Francouzský zákaz vystavování betlému je stupidní
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tak tomu bylo i na Vánoce v minulém roce, kdy on dokonce svůj betlém podle zpravodajství České televize vylepšil. Dal ho na kolečka a v případě nutnosti jej převeze jinam.

Než někdo začne odsuzovat Francouze, že podkuřují muslimům, tak v tomto případě nemá pravdu. V zemi galského kohouta totiž stále platí zákon z roku 1905, kdy jí vládli socialisté, který znamenal velmi drsnou rozluku státu a církví, a církve také přišly o svůj majetek. Katedrály připadly státu, kostely příslušným městům a obcím, a zároveň bylo zakázáno vystavování náboženských symbolů na veřejnosti. Nutno dodat, že zákon byl později zmírněn a církve ve Francii opět smí vlastnit nemovité majetky. Nemusím dodávat, že zákon byl namířen hlavně proti katolické církvi.

Myslím si však, že trvat striktně na tomto právním předpisu v současné době, je kontraproduktivní. A navíc v případě jesliček je to to velmi striktní výklad, že se jedná o náboženský symbol. Proč by soud k tomu nemohl přistoupit poněkud liberálněji a prohlásit, že se jedná o kulturní symbol evropské civilizace, na který se zákaz nevztahuje? Nebo soudci mohli uznat, že v záležitosti bézierského betlému se jedná o kulturní památku a tudíž smí být veřejně vystavovaná.

Já jsem rád, že když se procházím o Vánocích vánočními trhy na náměstích českých a moravských měst a vidím na nich betlémy se scénou narození Ježíše Krista. Prostě je to něco, co patří k evropské civilizaci, která vzešla z křesťanství, a za své kořeny se nestyďme. Lidem u nás to nevadí, a myslím si, že ani většina Francouzů neprotestuje proti jesličkám na veřejnosti.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …