Jan Ziegler: Hloupá francouzská šikana českého řidiče

17.10.2016 20:36

Řidič kamionu z Uherského Hradiště platil ve Francii pokutu za to, že neprokázal výši svého platu. V této zemi totiž nyní platí zákon, který nařizuje i zahraničním pracovníků, aby brali alespoň zdejší minimální mzdu.

Jan Ziegler: Hloupá francouzská šikana českého řidiče
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Ta ovšem v přepočtu činí 261 korun za hodinu, a její vyplácení by mohlo být pro české dopravce likvidační. Proti tomuto francouzskému nesmyslu se rázně postavil i europoslanec Tomáš Zdechovský. „Je potřeba si uvědomit, že kromě svého platu berou řidiči kamionů ve Francii i denní stravné ve výši 45 euro, což nejsou malé peníze,“ upozorňuje.

Není to nic jiného, než průhledná snaha Francouzů o likvidaci nepohodlné konkurence z tzv. nových zemí Evropské unie a nikoliv dojemná starost o platy zahraničních pracovníků, aby ti náhodou nestrádali.

Hlavním problémem je, že toto opatření jde proti základním principům sjednocené Evropy, tedy volnému pohybu lidí a zboží. A ty by neměly být omezovány žádnými byrokratickými nesmysly. Pak se nelze divit tomu, že mezi lidmi roste odpor vůči Evropské unii, když její někteří členové nehrají férově a nectí pravidla.

Byla by ovšem hloupost firmám se zahraničními vlastníky recipročně nařizovat, jak mají platit své české pracovníky. Když někdo udělá chybu, tak to přece neznamená, že já ji musím udělat také. Čili jestliže mě někdo předjede na dálnici dvoustovkou, já se nebudu snažit s ním závodit, protože bych se mohl zabít. Ne hledě také na to, že by vlastníci z ciziny tady mohli své pobočky zavřít a o práci by přišly tisíce lidí. Řešením je dát důrazně Francii a dalším zemím, které chystají něco podobného, že takové jednání je nepřijatelné a protiprávní.

Česká republika jako výrazně proexportní země musí zásadu svobodného pohybu lidí a zboží hájit za každou cenu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …