Jan Ziegler: Hvězdný byznysmen - K podnikání je nejlepší Amerika

26.11.2014 19:38

V Reflexu číslo 44 vyšel rozhovor Miroslava Cvrčka s Václavem Muchnou, který vlastní brněnskou firmu Y Soft, jež je ve svém oboru světovou dvojkou. Mezi jeho klienty na software Správy a kontroly tisku patří renomované bankovní skupiny, velké automobilky a také společnost Boeing. Pan Muchna je důkazem toho, že když se chce, tak to jde.

Jan Ziegler: Hvězdný byznysmen - K podnikání je nejlepší Amerika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Prorazit se svým výrobkem po celém světě není jednoduché, ale Václav Muchna to dokázal. Jeho snem byla firma, která bude světově úspěšná a globální. To se povedlo a Y Soft má pobočky v desítkách zemí světa, Americe, Číně, Japonsku, západní Evropě a dalších.

Nejlepší podnikatelské prostředí je podle něj v USA a to přesto, že Obama se snaží přebírat z Evropy to nejhorší. Amerika však stále nemá tisíce ochranářských zákonů a lidem se tam žije lépe. Jistě i v této zemi jsou chudí přistěhovalci, například z Mexika, ale pořád se tu mají lépe než ve své původní vlasti. Člověk, který vybudoval špičkovou společnost, jistě ví, o čem mluví.

Amerika je navíc dobrá i z hlediska referencí, protože když uspějete v tvrdé konkurenci v této zemi, tak Vám to otevírá dveře i jinde. Jistá česká společnost, která vyváží tramvaje také do Států, toho využila v Číně, kde nyní zakládá společný podnik s místními podnikateli.

V Číně se etabloval i pan Muchna a rozjel zde svůj byznys. K tomu dodal, že v této zemi a Japonsku je šílená byrokracie a bez místních pomocníků není šance uspět a všechny potřebné formuláře jsou v místní znakové řeči.

Nejen Y Soft, ale i mnoho dalších firem je důkazem, že do Číny se dá dostat i bez prezidenta Miloše Zemana, ale dá to práci. Základem však je nabídnutí kvalitního výrobku, jinak Vám nepomůže ani sto cest Miloše Zemana do Číny.  Je potřeba se také obrnit trpělivostí při jednání s čínskými úřady, ale jinak to nejde. A bylo by naivní si myslet, že se to nyní změní.  Snahy dočasného nájemníka Pražského Hradu není nutné přeceňovat. Vzájemný obchod mezi námi a Číňany koneckonců rostl i éře minulých vlád.

Václav Muchna je důkazem toho, že, když se chce, tak to jde. Přitom to neměl jednoduché, a v začátcích spával v kanceláři a sprchoval se v restauraci.

Problém je v tom, že mnoho lidí nechce. Raději budou hledat stovky výmluv, a nedělat nic. Jenomže my potřebujme podnikatele, jako je pan Muchna, kteří jsou úspěšní a dávají práci dalším lidem. Profesionální plačky naříkající nad nepříznivým osudem jsou k ničemu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…