Jan Ziegler: Lojza – ředitel zeměkoule na dávkách

05.04.2019 9:30

Volba Zuzany Čaputové za slovenskou prezidentkou mě nechává klidnou. Je to záležitost Slováků a Ti rozhodli, jak rozhodli. Ale jistý náš budějcký Lojza už dopředu ví, že to bude pro Slovensko špatně.

Jan Ziegler: Lojza – ředitel zeměkoule na dávkách
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Lojza je takový ten hospodský ředitel zeměkoule, který všechno ví, všechno zná a všude byl. On by vyřešil uprchlickou krizi a vůbec všechno. Ve skutečnosti obrazně řečeno byl, jak říkáme my Budějčáci, nejdál na Borku (vesnice kousek od Českých Budějovic), dělá nějakého pomocného dělníka a jeho rodina by bez sociálních dávek nepřežila. A samozřejmě je to volič Zemana a okamurovské SPD. Pro ně je typické, že žijí v takových levičáckých představách, že se o ně druzí musí starat.

Ovšem je to smíchu a pláči zároveň. Logicky napadá otázka, jak může dotyčný Lojza řešit závažné problémy, když se neumí postarat o svoji rodinu? Ta žije na pokraji bídy a jeho tři děti chodí v obnošeném oblečení. Nedávno jsem viděl jeho ženu, jak vybírala popelnice. Ale Lojza je v hospodě (nejsou to Masné krámy, protože na ty on finančně nemá) silák, on ví, jak to ta Merkelová dělá špatně, a jak on by to dělal skvěle. Ve skutečnosti tento člověk by nic neudělal dobře. Ten, kdo není schopen zajistit slušný život svoji rodině, nemůže rozhodovat o daleko důležitějších věcech. A smutné je, že i Lojza má volební právo.

Někdy si říkám, že to staré dobré Rakousko-Uhersko to mělo solidně vymyšleno, když volební právo měli jen někteří, tedy Ti, co platili daně. Uznávám, že tehdejší systém o čtyřech volebních kuriích, velkostatkářské, obchodně živnostenské, městské a venkovské nebyl úplně dokonalý, protože zvýhodňoval šlechtu a bohaté měšťany. Avšak bylo by rozumné vázat volební právo na nějaký stimul, třeba placení daní a nepobírání některých sociálních dávek. U seniorů by se placení daní samozřejmě nevyžadovalo, ale bylo by možné vázat možnost volit na počet odpracovaných let. Ono, když volí Ti, kteří jenom chodí s nataženou dlaní, státe dej nám peníze, tak je to špatně, protože tito lidé, takoví Lojzové, budou vždycky volit populisty, kteří jim slíbí, že pečení holubi budou sami lítat do huby.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty