Jan Ziegler: Milí Ukrajinci nevadí, ruští násilníci ano

28.09.2014 13:19

Ukrajinský Majdan v Praze na Staroměstském náměstí je milou akcí, Ukrajinci na něm pokojně upozorňují na nezákonnou okupaci své vlasti Ruskem, půvabné dívky zabalené do modrožluté ukrajinské vlajky rozdávají lidem informační letáky. Na tom není nic špatného. Daleko horší je chování některých Rusů, kteří Čechy terorizují.

Jan Ziegler: Milí Ukrajinci nevadí, ruští násilníci ano
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

Připomínám, že čl. 19 Listiny základních práv a svobod zaručuje v odstavci 1 každému právo na pokojné shromažďování, které podle odstavce 2 smí být omezeno zákonem jen ve výjimečných případech a k těm rozhodně nepatří staroměstský Majdan. Navíc u nás to není tak, že se takové akce musí povolovat. U nás je stačí pouze ohlásit shromáždění příslušné radnici a ta je zaregistruje. Může je zakázat jenom například v případě, když má stejné místo ve stejný čas už obsazeno někdo jiný. Proti tomu se mohou dotyční odvolat k soudům a ty často původní zákazy ruší.

Majdan na Staroměstském náměstí je příjemným a krásným happeningem a jeho případný zákaz by byl v rozporu s ústavně zaručenými právy. Na pražském magistrátu to dobře vědí, a proto jej nezakázali. Mimochodem pan Ponert, který se pokusil tuto akci zmařit muzikou z reproduktorů, porušoval zákony rušením legální akce. Je to také pražský taxikář a všichni víme, jakou mají pražští taxikáři nejen u nás, ale i v zahraničí, pověst. Mluví se o nich jako o lupičích, banditech, zlodějích atd. Takže Ukrajinci na „staromáku“, kteří nikomu neubližují, normálním lidem, kterých je drtivá většina, nevadí.

Daleko horší je třeba ruský podnikatel na Karlovarsku, který tam bez stavebního povolení postavil nějaké odporné stavby, které se do české krajiny vůbec nehodí. Kdysi jsem napsal blog o tom, že jakýsi ruský zbohatlík Alexej Zacharov terorizoval v Dolní Olešnici v Podkrkonoší českého zahradníka, který si dovolil strašnou drzost, neprodal mu své zahradnictví.

Na zámku Hluboká mají také „hezkou“ zkušenost s ruskou výpravou. Rusové při prohlídce běhali za provazy, bez povolení fotili, a když je průvodce napomenul, tak mu začali sprostě nadávat. Dokonce na něho jeden kremelský vymaštěnec křičel, že jeho matka byla k…a. Od zámeckých přitom vím, že je to jeden z nejhodnějších lidí, kteří tam kdy pracovali. A tento hodný hoch se neudržel a řekl, že „rusáci jsou špinavá prasata.“ Já nemám rád, tak silná slova, protože i mezi Rusy jsou slušní lidé, ale tomu klukovi jsem se v tu chvíli nedivil.

Pracovníci jednoho z našich nejkrásnějších zámků mně řekli, že obecně s ruskými výpravami mají největší problémy. Rusové nepozdraví, neřeknou, děkuji, prosím atd. Chovají se často k personálu nejen na zámcích, ale i v hotelech a restauracích jako k poddaným.

A tohle všechno mně vadí daleko víc než klidný mírumilovný Majdan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.