Jan Ziegler: Nastal čas k obnovení monarchie, pryč s republikou

20.08.2013 19:27

Když vidím tu současnou hrůzu a na Pražském hradě, dávným to sídlem českých králů, člověka, který málem přidal ke korunovačním klenotům „šavli“, říkám si, chce to změnu.

Jan Ziegler: Nastal čas k obnovení monarchie, pryč s republikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman odemkl Korunní komoru, odkud spolu s dalšími držiteli klíčů vyzvedl české korunovační klenoty.Poté byly přeneseny k vystavení do Vladislavského sálu

Rozbití rakousko-uherské monarchie v roce 1918 bylo velkou chybou, nástupnické státy se staly nestabilními a příčinou konfliktů včetně II. světové války. Zrušme prezidenta a nastolme krále!

Vážím si lidí, kteří za Československo bojovali a umírali a rozumím tomu, proč to dělali. Oni ten stát považovali za svůj a přinášeli mu největší oběti. To chápu a zaslouží ai naši velkou úctu.

Je ovšem potřeba si přiznat pravdu, ať je jaká je. Více Čechů padlo v rakouských uniformách za prvního světového válečného konfliktu, než kolik jich vstoupilo do legií. Češi považovali Rakousko, později Rakousko-Uhersko za svůj stát a rozhodně minimálně až do roku 1914 v drtivé většině netoužili po jeho rozbití, ale chtěli zlepšit vnitřní poměry habsburské říše a federalizovat ji. V rámci rakouské armády patřili Češi k nejlepším vojákům, což dokazují počty vyznamenaných za rakousko –pruské války v roce 1866 a předcházejících konfliktů s Napoleonem začátkem 19. století. Stačí si poslechnout lidové písně z té doby, jejich čeští autoři považovali rakouské vojáky za vlastní, za naše. Známý je též výrok Františka Palackého, „kdyby nebylo Rakouska, museli bychom si jej vymyslet.“

Rakouská říše v čele s habsburskou dynastií byla mocenskou protiváhou ve střední Evropě vůči Německu na západě a také vůči Rusku na východě. Když se v roce 1918 rozpadla (mimochodem jejich obyvatel se nikdo na souhlas neptal), Hitler měl ve svých útočných plánech o schopného soupeře méně, protože nástupnické státy jím nebyly ani v nejmenším. Ty pro nacistické agresory nepředstavovaly vážnou překážku a jejich názory nebrali ti velcí vážně.

Kdežto habsburská říše byla respektovanou mocností, se kterou se v Evropě počítalo. Bylo to Rakousko, které mělo největší zásluhu na porážce muslimské osmanské říše a její vytlačení z velké části jihovýchodní Evropy. Sérií porážek tehdy na přelomu 17. a 18. století uštědřil Turkům snad nejlepší rakouský vojevůdce všech dob Evžen Savojský, který také vítězil nad francouzskými armádami ve válkách o tzv. dědictví španělské.

Byl to rakouský polní maršál kníže Karel I. Schwarzenberg, který byl vrchním velitelem spojeneckého rakousko-rusko-pruského vojska, jež v roce 1813 v bitvě u Lipska porazilo francouzského císaře Napoleona.

Rakousko se postupně vyvíjelo v moderní stát. Začal to císař Josef II. v roce 1781 zrušením nevolnictví a tolerančním patentem, který uzákonil v omezené míře náboženskou svobodou. Důležitý rokem byl 1811, kdy Rakousko přijalo moderní občanský zákoník, který zavedl rovnost občanů před zákonem a v Rakousku platí s obměnami dosud.

V roce 1848 byla zrušena robota a novými moderními zákony liberalizovaná ekonomika. V roce 1867 se z Rakouska stalo Rakousko-Uhersko, jehož parlament v předlitavské části (do které patřily i české země) přijal v prosinci soustavu zákonů zajišťujících základní občanská práva, jako svobodu projevu, shromažďování, spolčovací, tiskovou, ochranu listovního tajemství atd.

Habsburský stát se stal moderní liberální zemí s dynamicky se rozvíjející ekonomikou, z čehož profitovaly i České země, které na svém území soustředily cca 60% průmyslu monarchie a během 19. století se staly hospodářsky velmi vyspělým územím. Na to jsme ovšem po vzniku Československa doplatily. Rakousko-Uhersko mělo podle sčítání z roku 1910 51,39 milionů obyvatel a tvořilo zónu volného obchodu. V meziválečné Československé republice žilo více než třikrát méně lidí a čeští podnikatelé tak měli omezené možnosti k prodeji své produkce, což je těžce poškodilo. Každý nástupnický stát se totiž před importem chránil vysokými dovozními cly. To ve své řeči k čs. živnostenské komoře připustil v roce 1923 i Tomáš Baťa. „Pánové chápu, že se Vám stýská po pohodlných rakouských trzích, ale s tím se musíme smířit a hledat jiná řešení,“ řekl mimo jiné. Proto si troufám říci, že České země by jako součást RU zvládly ekonomickou krizi v třicátých letech lépe, než tomu nakonec bylo. Tehdejší Československo jako jedna z mála zemí evropských zemí nedosáhlo do roku 1938 předkrizové produkce z roku 1929.

Rakousko-Uhersko jistě nebylo bezproblémovým státem, takový ani neexistuje, ale jeho rozbití bylo chybou, za kterou jsme zaplatili pádem do nevýznamnosti. Řešením by proto bylo v první fázi zrušení republiky a znovuobnovení českého království, markrabství moravského a slezských knížectví, kterým by vládl český král. Už to, že bychom si ušetřili ostudy prezidentských voleb a alkoholika na Hradě, by stálo za to. Také je dobré si uvědomit, že královské korunovační klenoty jsou symbolem toho, že patříme civilizačně a kulturně na Západ, nikoliv na zaostalý Východ. Pak by následovala obnova podunajské říše, koneckonců měli bychom velehory a vlastní moře.

Na první pohled se to zdá jako fantazie, ale v roce 1914 také nikdo v českých zemích nevěřil, že za čtyři roky vznikne Československo. Ať žije český král!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…