Jan Ziegler: Nastal čas k ráznému temelínskému rozhodnutí

11.03.2014 13:50

Neustálé odkládání rozhodnutí o výsledku soutěže na dostavbu třetího a čtvrtého bloku v areálu Jaderné elektrárny Temelín je kontraproduktivní. Začíná to být jak s dalšími a dalšími pokračováními hollywoodských trháků...

Jan Ziegler: Nastal čas k ráznému temelínskému rozhodnutí
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Vedení ČEZu a česká vláda ovšem nemají k neustálému oddalování konečného verdiktu příliš pádných důvodů. Spíš to vypadá, že se jim do definitivního rozhodnutí prostě nechce. Aktuálně přitom mají v podstatě jenom dvě možnosti. Buď vyhlásí vítězem společnost Westinghouse, která podle předběžného hodnocení tendru jasně vede, nebo mohou soutěž ukončit bez vítěze.

V každém případě je nyní lehčí než jindy říci Rusům, zdiskreditovaným kvůli ukrajinské krizi, že neuspěli. Rusové se navíc sami vyřadili z další varianty, o které se spekuluje. A sice že by dostavbu Temelína realizoval přímo český stát a celé to zafinancuje Rusko. Takto se Moskva dohodla v Maďarsku, ale dovedete si nyní představit podobnou dohodu v Česku? Já těžko.

Žádný normální stát se přeci nyní nemůže chtít dostat pod ještě větší závislost Kremlu. My však máme stále komfort volby. Jelikož byl vypsán tendr na dokončení temelínské elektrárny, vzešly z něj pro investora daleko lepší podmínky, než kdybychom byli závislí na diktátu jedné země. V každém případě je však dostavba Temelína prubířským kamenem nové vlády. Na něm se totiž ukáže, zda se její ministři nebojí přijímat odvážná rozhodnutí nebo jsou silní pouze ústy, ale nikoliv skutky.

Publikováno se souhlasem autora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.