Jan Ziegler: Nemocnice za komunistů, spíš místo vražd

23.08.2013 14:24

Ten příběh, co mně vyprávěl včera kamarád, mně dostal. Vím, že komunistické zdravotnictví nestálo za nic, ale tohle mě dostalo. Tato smutná příhoda se stala v osmdesátých letech za neblahé vlády srpokladiváků v českobudějovické nemocnici, kde mu de facto zavraždili otce.

Jan Ziegler: Nemocnice za komunistů, spíš místo vražd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Komunisté opakovaně dokazovali a stále dokazují, že pro ně lidský život nic neznamená. Mému kamarádovi se někdy v osmdesátých letech otrávil otec plynem z karmy. Odvezli ho do nemocnice a on tam čtvrtý den zemřel, tedy spíše byl zavražděn. Kamarád vyprávěl, že ještě den předtím byl za svým tátou v nemocnici.

On byl sice napojený na přístrojích, ale vnímal. Když druhý den volal do nemocnice, jak je tátovi, tak mu řekli, že ho odpojili od přístrojů. Když si kamarád stěžoval, tak mu primářka práskla telefonem.

Já tvrdím, že tohle byla normální vražda a ten kdo nařídil odpojit kamarádova tátu od přístrojů, to nebyl doktor, ale Mengele. Kamarád je dodnes přesvědčen, že mu doktoři zabili otce, a že jinak by měl šanci se z toho dostat. A sám řekl, že s tím nic nedělal, protože stěžovat si tehdy na onu primářku a na postup nemocnice nemělo za bolševiků smysl. Já znovu zdůrazňuji, že odpojení pacienta od přístrojů bez souhlasu nejbližších příbuzných, je vraždou!

Nejhorší bylo, že člověk si nemohl nikde stěžovat, neměl zastání. V dnešní době stačí pohrozit TV Nova nebo novinami, ale tenkrát to nešlo, za komunistů byl člověk bezmocný a vydán rudé vrchnosti na milost a nemilost. Šokoval mě přístup oné primářky, oznámit někomu takto smrt blízkého člověka, je cynismus nejhrubšího zrna.

V současnosti lékaři nesmí odpojit živého člověka od přístrojů, pokud k tomu nedá souhlas rodina. Jsou přece známé případy, kdy lidé žijí napojeni na přístroje i několik let a po deseti letech se třeba proberou. Je jasné, že lékaři selhávají v každé době, ostatně to se děje v jakékoliv profesi, nikdo není bez chyb.

Jenomže dnes má člověk šanci se bránit prostřednictvím médií a to je silná zbraň. Za komunistů to nešlo, protože média byla cenzurována a o takových záležitostech psát nesměla. A otrlí lékaři toho využívali a dávali to ostatním najevo. Komunisté jim umožnili chovat se takto necitelně. Dnes se dělá například velký skandál z toho, když některý lékař ordinuje opilý. Já vím dobře, že na Znojemsku bylo v sedmdesátých a osmdesátých letech několik obvoďáků, kteří běžně ordinovali v alkoholovém rauši. Lidé to věděli, veřejně se o tom mluvilo, ale nic se nestalo.

Tím samozřejmě nechci házet všechny lékaře do jednoho pytle. Mezi nimi jsou vynikající osobnosti, jak po odborné, tak po lidské stránce. Těch si nesmírně vážím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …