Jan Ziegler: Není možné trestat řidiče kvůli migrantům

31.08.2018 13:40

Český řidič Tomáš Němec jel před časem do Anglie, když mu britská policie v Calais našla v návěsu 14 běženců. Byl mu zakázán vstup do země a dostal pokutu v přepočtu 250 000 korun, což by jej zničilo.

Jan Ziegler: Není možné trestat řidiče kvůli migrantům
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

To byl velký průšvih, protože Tomáš Němec nebyl schopen ze svého platu tuto pokutu zaplatit. Měl však štěstí, že se jeho případu ujal europoslanec Tomáš Zdechovský, kterému se povedlo snížit pokutu na cca 18 tisíc korun. „Je to už několikátý případ, který se nám podařilo takto zvrátit. Je však zapotřebí, aby Česká republika a Evropská unie začaly problém řešit systematicky. Řidiči si na cestě musejí povinně dát pauzu, která může vyjít právě na okolí Calais. A jakmile zastaví, do kamionu jim vlezou migranti,“ přiblížil situaci pro iDNES.cz Zdechovský, který téma neoprávněně pokutovaných řidičů v Calais otevřel na plénu Evropského parlamentu.

Je Konec dobrý, všechno dobré? To si nesmyslím. Logika trestání českého řidiče Tomáše Němce a dalších v podobných případech mně jaksi uniká. Jim do auta vlezou lidé, o kterých nevědí, cestují v něm bez jejich vědomí a oni jsou viníci? To je absurdní situace. To je jako kdyby řidičovi převážejícímu zboží, lumpové vykradli auto a on místo nich byl odsouzen. Ne, trestáni musí být zloději. A stejně tak v tomto případě, pokud se řidiči dostanou běženci do auta prokazatelně bez jeho viny, tak musí být trestáni oni. Protiprávní přechod státní hranice je minimálně přestupkem a to musí platit i v těchto případech.

Francouzská policie v Calais by měla jednat rázně a běžencům v tomto jednání zabránit. Tito migranti přece nemají důvod utíkat před nějakým pronásledováním. Francie je demokratický stát stejně jako Velká Británie. A pokud se cítím ve své původní zemi pronásledován diktátorským režimem, tak v té nejbližší bezpečné požádám v souladu se zákony o politický azyl. Hranice se nepřekračují pomocí vloupání do cizích aut, neřku-li prostřednictvím útoků na policisty. Taková jednání musí být tvrdě trestána a v žádném případě nesmíme postihovat nevinné řidiče kamionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…