Jan Ziegler: Proč taková nenávist kvůli kříži – symbolu evropské civilizace

26.04.2018 7:36

Nechápu, proč se kolem nařízení bavorské vlády, strhla taková mela. U vchodů do zemských úřadů mají být umístěny kříže jako přiznání tamní identity. Na tom nevidím nic špatného a řev kolem toho nechápu.

Jan Ziegler: Proč taková nenávist kvůli kříži – symbolu evropské civilizace
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Zdůvodnění předsedy bavorské zemské vlády Marcuse Södera, že kříž je v tomto případě přihlášením se k bavorské identitě a jeho kultuře, rozumím a respektuji jej. Křesťanskosociální unie je vládnoucí stranou v Bavorsku trvale od roku 1957 a v minulých zemských volbách získala téměř 50% hlasů a většinu v zemském parlamentu. Stalo se tak ze svobodně a demokraticky projevené vůle zdejších voličů. Velká většina Bavorů se také hlásí k římskokatolické církvi.

Rozhodnutí bavorské vlády vyvolalo u některých lidí téměř hysterii a nenávist. Nechápu proč. Za prvé, naši západní sousedi, kteří žijí v nejvyspělejší zemi Spolkové republiky Německa, nejsou vážně zvědavi na rady ze státu, který se například už přes dvacet let marně snaží postavit dálnici mezi Prahou a Českými Budějovicemi, soudní spory se vlečou hlemýždím tempem a šumí do ztracena. Za druhé, je normální respektovat místní zvyklosti. V České republice převažují ateisté, v Bavorsku ovšem křesťané.

Kříž je symbolem smrti Ježíše Krista, který se na něm podle křesťanské věrouky obětoval za spásu lidí a jejich záchranu. Na tom přece není nic zavrženíhodného. Pod znamením kříže také obyvatelé Evropy opakovaně bránili svoje země proti nepřátelským vpádům. V roce 732 porazil Karel Martel v čele franských oddílů muslimské nájezdníky v bitvě u Poitiers, v roce 1683 pak spojená říšská, habsburská a polská vojska rozdrtila Turky u Vídně.

Kříž nikomu neubližuje, ani na úřadech ne. Ateisté v Bavorsku kvůli tomu nebudou mít méně práv, nebudou nijak utiskováni. Vidím jako pokrytectví, že mnozí z těch, co jim vadí tento symbol, zůstávají chladnými před faktem, že v islámských zemích platí právo šaría, které mimo jiné připouští tresty usekávání rukou. Pozor, nezpochybňuji právo muslimů na spravování jejich zemí podle svých zvyklostí, i když se mně nelíbí, ale proč totéž upírat křesťanům.

Pokud mně opravdu něco rozčiluje, tak je to skutečná netolerance. Fakt že, Ústřední židovská rada v Německu varuje Židy předtím, aby ve velkých městech nenosili tradiční pokrývku hlavy jarmulku, kvůli velkému množství antisemitských útoků, mě naplňuje bolestí. Zvláště smutné je, že se to děje v Německu. A toto je vážné nebezpečí pro lidskou svobodu, nikoliv kříže na úřadech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…