Jan Ziegler: Rusku vládne mafie, děsivých důkazů je víc než dost

21.02.2013 13:43

Ty zprávy z Ruska jsou děsivé. Během krátké doby se stalo několk tragédií. V Petrohradu se zastřelil podnikatel Grigorij Chibovskij, protože už dál nemohl snášet korupci. V malé vesnici u Moskvy bylo nalezeno tělo poslance města Lipecku Michaila Pachomova zalitého do betonu kvůli nesplácení dluhů a v Moskvě popálil útočník kyselinou uměleckého šéfa baletu Velkého divadla Sergeje Filina, který málem oslepl. To bohužel nejsou náhody, ale důkazy tristního stavu ruské společnosti, kde lidský život nemá žádnou hodnotu. Už proto musíme být ve vlastním zájmu ve vztahu k Rusku opatrní.

Jan Ziegler: Rusku vládne mafie, děsivých důkazů je víc než dost
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

Úděsnou situaci ohledně kolem moskevského Velkého divadla popsal přesně ve svém šestém čísle časopis Reflex. Už samotná rekonstrukce tohoto jednoho z hlavních symbolů ruské kultury byla velkým průšvihem. Během šesti let oprav se cena z úvodních odhadů zvýšila šestnáctinásobně na konečných 34,5 miliard rublů (cca 23 miliard korun). Je jasné, že tato rekonstrukce byla silně předražena a zjistilo se, že například firma Kurortprojekt si nechala třikrát proplatit přípravu dokumentace a místo původních 98 milionů vyinkasovala 1,5 miliardy rublů. Další důkaz toho, že navyšování cen je na ruských stavbách normální.

Konkurence mezi baletními umělci je tvrdá všude, ovšem jen v Rusku se jde do extrémů, když šéfa baletu někdo na ulici polije kyselinou a málem oslepí.

Stejně tak vražda městského poslance Pachomova, kterého podle Deníků Bohemia nechal brutálně zavraždit a před smrtí krutě mučit bývalý vysoký státní úředník - exministr bytového hospodářství Moskevské oblasti Jevgenij Charitonov, protože mu dotyčný dlužil 80 milionů dolarů. Nabízí se také otázka, jak si mohl státní úředník ze svého oficiálního platu našetřit tolik peněz a ještě je půjčovat? Je jasné, že takové peníze získal Charitonov jen z úplatků.

A petrohradský podnikatel Chibovskij už nemohl dál snášet masivní a v Rusku všude přítomnou korupci a tak se zastřelil. Nechtěl už dále uplácet tamní městské úředníky za zakázky pro městskou společnost Lensvet, která má v Sankt-Pěterburgu na starosti veřejné osvětlení. Nutno říci, že lidé z radnice nebyli vůbec troškaři a z každého kontraktu si vzali pětinu jeho hodnoty.

Ruská společnost je nemocná a to dlouhodobě. Tradiční součástí „ruské kultury“ už od dob carismu je pohrdání lidským životem, který zde nemá žádnou cenu. Vrcholem teroru vůči vlastním obyvatelům pak byly bolševické represe za Stalina, které připravily o život desítky milionů lidí. Ovšem už v třicátých letech 19. století Rusko násilím dobylo Kavkaz a při této agresi zahynulo 8 milionů Kavkazanů, polovina tamního obyvatelstva. Proti brutalitě Rusů vůči kavkazským národům byla americká válka s indiány téměř nevinnou hrou na vojáky.

A právě jakákoliv absence sebereflexe je největším problémem Ruska. Američané se za zabíjení indiánů stydí stejně jako za otroctví Černochů a americké děti se ve škole učí, že to bylo špatné. Stejně tak němečtí žáci vědí, že nacismus byl zločinný a německé výpravy při návštěvě Polska povinně navštěvují vyhlazovací tábor v Osvětimi. Na exkurzi tam byl například minulý rok i reprezentační fotbalový tým Německa.

V Rusku je to ovšem jinak. Prezident Vladimír Putin se nechal slyšet, že masový vrah Stalin byl vlastně efektivní manažér (což je ovšem velká hloupost) a Rusové si problémy se svými dějinami, v nichž dobývali území jiných národů a povraždili přitom miliony lidí, nedělají.

Výsledkem je ovšem typické ruské násilnictví a společnost, která nemá žádné morální zásady a zrůdy si jdou za svým cílem. Jistě vraždy a korupce jsou všude na celém světě, jenomže v Rusku je brutalita vrahů mimořádná a korupce mimořádná. Milionové úplatky berou i nejvyšší policejní hodnostáři, jak ukazuje kauza právníka Sergeje Magnitského, který dokázal, že šéf protikorupčního odboru ruské policie okradl stát na daních o 238 milionů rublů. Magnitskij na svoji odvahu doplatit, byl zatčen za vymyšlený trestný čin a ve vyšetřovací vazbě po necelém roce zemřel.

Obyčejní Rusové jsou fajn, mezi nimi je spousta srdečných a skvělých lidí a jsou to vlastně chudáci, jež  doplácejí na kreatury, které řídí Ruskou federaci. Těch je mně líto.

Neříkám, že bychom se měli tvářit, že Rusko neexistuje. To by nic neřešilo a pokud někdo s Ruskem obchoduje, tak je to v pořádku. Žijeme v demokratické společnosti a jednou z jejich zásad je i svobodný neomezovaný obchod.

Nicméně je důležité si připomínat, že Rusko je ve skutečnosti stát ovládaný mafií, která se nezastaví před ničím. A je na to je třeba myslet i v případě angažování ruských firem v České republice. Britský žurnalista Edward Lucas uvedl, že prakticky všechny velké ruské státní společnosti jsou řízeny organizovaným zločinem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.