Jan Ziegler: Stržení vojáka konfederace je barbarstvím, odstranění rudoarmějce v pořádku

15.08.2017 21:17

Levicová chátra strhla v pondělí sochu konfederačního vojáka v Durhamu v Severní Karolíně, která tam stála téměř 100 let. Je to barbarský čin, který musí být slušnými lidmi odsouzen. Nelze tolerovat řádění lůzy.

Jan Ziegler: Stržení vojáka konfederace je barbarstvím, odstranění rudoarmějce v pořádku
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Je to bohužel v poslední době ve Spojených státech amerických častý jev. V rámci politické korektnosti se prosazuje snaha odstraňovat památníky, sochy a pomníky připomínající jižanskou konfederaci z éry americké občanské války v letech 1861 – 1865. To je špatně.

Souhlasím s názorem, že historie by se přepisovat neměla, nicméně odstraňování památníků připomínající totalitní hnutí, jako jsou nacismus nebo komunismus, je podle mého názoru v pořádku. Jejich představitelé byli zločinci, kteří brutálně potlačovali práva a svobody jiných a rovněž se dopouštěli genocid celých skupin obyvatelstva. Nacisté z rasových, komunisté z třídních důvodů.

U Konfederovaných států amerických (CSA), tedy jižanských, které se odtrhly od Unie, je to jiné. Ano, ony bránily otroctví černochů, jako symbol své svébytnosti, symbol svého způsobu života. Nicméně na americkém jihu nevládla totalita. O otroctví se v něm svobodně diskutovalo, a pokud jeho odpůrci nesáhli k násilí a k protizákonnému jednání, tak se jim nic nestalo. I někteří Jižané byli přesvědčeni, že otroctví je překonané, akorát jim vadilo, že Sever nařizuje, co mají dělat a jak mají žít. Ono by tam otroctví jako ekonomicky nevýkonné jistě časem skončilo stejně. Mnozí jižanští vojáci nebojovali za zachování otroctví, ale za svůj styl života. Neříkám, že to bylo správné, ale bylo to tak. V každém případě však jižanské státy byly nadále demokratické v čele s Kongresem a prezidentem.

Ústava CSA prakticky zůstala totožná z původní americkou ústavou. Lišila se pouze ve třech oblastech, které znamenaly posílení pravomocí jednotlivých států. Konfederační úřady neměly právo zavádět cla, omezovat zahraniční obchod a vydávat zákony ohledně otroctví.

Z těchto důvodů mě odstraňování konfederačních soch vadí. A to, co se stalo v Durhamu, bylo obyčejným barbarstvím. Štve mě, že policie pouze přihlížela. Není možné tolerovat takové vandalství. Mám obavy, aby náhodou tohle hloupou vlnu nenávisti také neodnesly sochy prvního amerického prezidenta George Washingtona, který rovněž vlastnil otroky.

Nicméně nelze to srovnávat s odstraňováním soch vojáků Rudé armády, ke kterému dochází v Pobaltí a v Polsku. V těchto případech se tak děje se souhlasem demokraticky zvolených Parlamentů dotyčných zemí, které k tomu přijaly příslušné právní normy. Čili děje se tak zákonnou cestou. A navíc se jednalo o vojáky rudého totalitního režimu. Kdežto v Severní Karolíně šlo o pouliční řádění zfanatizovaných levičáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …