Jan Ziegler: Super zpráva! Švýcaři rozhodli, že bohatství manažérů nevadí

27.11.2013 11:50

Je to rána závistivým čecháčkům, ale pozitivní vzkaz přemýšlivým lidem. Švýcaři se dvoutřetinovou většinou hlasů v lidovém hlasování rozhodli, že na platy manažérům privátních společností se sahat nebude a je tedy na každé firmě, jaké peníze jim nabídne.

Jan Ziegler: Super zpráva! Švýcaři rozhodli, že bohatství manažérů nevadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Obyvatelé země helvétského kříže mají nadhled a jsou zvyklí žít ve svobodné společnosti, kdežto o výsledek stejného referenda mezi v Česku, mezi lidmi jejichž morálku zničili komunisté, bych měl obavy.

Jestliže by tedy mělo být referendum uzákoněno i v naší zemi, muselo by být omezeno například tím, že by se nesmělo hlasovat o záležitostech týkajících se Listiny základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku. Například tohle švýcarské téma považuji za hrubý zásah do svobody podnikání a nepřípustné omezování vztahů mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

Já také zažil doby, kdy jsem na tom nebyl dobře a lidově řečeno obracel každou korunu, než ji utratil. Ale nikdy by mně nepadlo být nenávistný vůči těm, co jsou na tom lépe. Já si vždy říkal, je to v Tvých rukou, snaž se.

Pokud se ale člověk bude jenom užírat nenávistí a nadávat schopnějším, tak je to k ničemu, nikomu ani sobě neprospěje. A jestli si někdo myslí, jako bohužel i řada zdejších diskutujících a blogerů, že bohatství vzniká okradením schopných, pracovitých a úspěšných, šeredně se mýlí. Pokud milý čecháčku budeš uvažovat ve stylu, to není možné, že se má tak dobře, on si musel nakrást a přeji, aby mému bohatému sousedovi ta jeho skvělá kráva konečně chcípla, nijak si nepomůžeš. Naopak, bude ti právem ještě hůř.

Nenávistí a zlobou hojnost nevzniká! Proto rozumný člověk lidem typu Baťa, Jančura, Bernard atd. fandí, protože jejich úspěch pomáhá nám všem. Naopak pohrdat jimi jako tou nejhorší sebrankou a poslat do lidského suterénu je třeba všechny šiřitele odporné rudé zloby. Ze Švýcarska si berme příklad.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…