Jan Ziegler: Většina lidí souhlasí se státní podporou jaderné energetiky

18.02.2014 15:30

Průzkum společnosti STEM/MARK prokázal, že většina obyvatel České republiky souhlasí se státní podporou jaderné energetiky. Na otázku, jestli by náš stát měl dotovat elektřinu vyrobenou z jádra, odpovědělo kladně 54 % respondentů. Uvedly to úterní Lidové noviny.

Jan Ziegler: Většina lidí souhlasí se státní podporou jaderné energetiky
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Jedná se o potvrzení dlouhodobé podpory jádra u české veřejnosti a signál vyslaný českým politikům, že lidé si přejí dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Zdá se, že politici nemusí mít strach, že by kvůli podpoře jaderné energetiky přišly o hlasy ve volbách.

Lidé si zřejmě uvědomují, že vedle jádra nemáme moc jiných možností, jak v budoucnu vyrábět elektřinu a zajistit naši energetickou bezpečnost. Pro masívní výstavbu vodních elektráren u nás nejsou vhodné přírodní podmínky, budoucnost tepelných elektráren je kvůli sporům o těžební limity nejistá a výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů má a bude mít minimálně v nejbližších desetiletích jenom doplňující charakter. Nevýhodou plynu je nutnost jeho dovozu a vyšší cena.

Z uvedeného výzkumu také vyplývá, jaké důvody považují Češi za nejdůležitější argumenty pro dostavbu JE Temelín. Nejčastějším uváděným důvodem byla strategická výhoda, tedy snížení závislosti na dovozu ropy a plynu. Dále lidé jmenovali vytváření nových pracovních míst, snižování emisí CO2 a podporu české ekonomiky.

Proto, abychom si zajistili energetickou soběstačnost, je nutné podporovat rozvoj jaderné energetiky, což znamená dostavět Temelín i za cenu státní podpory. Je to strategická investice, významem nesrovnatelná s dotacemi fotovoltaických elektráren. Lidé to chápou, a nyní bude nutné, aby to pochopili i naši politici.

Jan Ziegler
autor je publicista

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…