Jan Ziegler: Za protiizraelskou nenávist zasluhuje Írán tvrdý trest

17.08.2017 8:50

Je hrozné, že takovou zášť zatahuje tato muslimská země do sportu. Dva výborní íránští fotbalisté nemohou hrát za národní tým, protože nastoupili za Panionios Atény proti týmu z židovského státu.

Jan Ziegler: Za protiizraelskou nenávist zasluhuje Írán tvrdý trest
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Masúd Šodžaj a Eksán Hadžsafí jsou vynikající íránští fotbalisté, z nichž první odehrál za íránskou reprezentaci 70 zápasů, a byl dokonce kapitánem týmu. Ani to nepomohlo a oba byli okamžitě doživotně vyřazeni z íránské reprezentace. Člověk by čekal, že museli provést něco hrozného. Brali drogy, prodávali zápasy? Nikoliv, v Evropské lize nastoupili za svůj řecký klub proti izraelskému týmu Maccabi Tel Aviv.

Írán totiž považuje Izrael za odporný sionistický režim, největší zlo světa a neuznává jeho existenci. A jeho fanatická zloba se nezastaví ani ve sportu. FIFA by měla zakročit, protože to je proti jejím regulím a fotbal má zůstat mimo politiku. Umím si představit i tvrdý trest pro Írán včetně jeho vyloučení z mezinárodních soutěží. Ale, obávám, se že to nepřijde. Poněvadž Mezinárodní fotbalová federace si nebude chtít znepřátelit muslimské země, jejichž šejkové dávají do fotbalu miliardy.

V každém případě je třeba si uvědomit, že Írán je fanatickou islamistickou zemí, kde např. ženy nesmějí společně s muži na fotbal. A právě Masúd Šodžaj byl už dříve kvůli tomu v nemilosti, protože usiloval o zrušení tohoto nesmyslného zákazu.

Írán je spojencem syrského diktátora Bašara Asáda a také putinovského Ruska v syrském konfliktu. Rusko také vyzbrojuje iránskou armádu. Tato fanatická muslimská země, kde se mimo jiné drastickým středověkým způsobem popravují lidé za rouhání proti islámu, je důkazem toho, že v Sýrii nejde o souboj dobra se zlem. Je ovšem smutné, že s Íránem se chce nyní normálně bavit i Evropská unie. Mám za to, že to není vůbec rozumné. Naopak! Mezinárodní společenství by mu mělo dát důrazně najevo, že pokud se nepřestane takto chovat k jiným zemím, nemůže očekávat normální vztahy.

A jak se dívají na Írán Izraelci? Pravdou je, že se umí v případě nutnosti pragmaticky dohodnout se Saúdskou Arábii a jeho považuji za daleko horšího nepřítele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…