Jan Žižka: A co přestat k výročí "sametové revoluce" lhát?

19.11.2015 14:26

Tak 26 let po začátku změn, jichž jsem byl přímým účastníkem, jsme zahlceni zprávami z Francie. Tedy přesněji - zbytečnými a nicneříkajícími floskulemi - co a proč a co kdyby a jak je to možné.

Jan Žižka: A co přestat k výročí "sametové revoluce" lhát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník 17. listopadu na Národní třídě

Před 26 lety jsem byl jedním ze studentských předáků na VŠCHT Praha. Jednou z věcí, která nám vadila, bylo neustálé lhaní a zkreslování skutečnosti sdělovacími prostředky. Tedy to, co vadí také dnes.

On ten neustálý podiv nad tím, jak je možné že se útoky staly a proč se staly, má logické vysvětlení, které ale dnes asi není možno prezentovat.

Tak tedy - Islámský stát vznikl, podle všeho, jako organizace, která se rozhodla pomstít za masové zabíjení v Afghánistánu - ten byl napaden USA bez souhlasu OSN - a později napadení Iráku (připomínám - přepadení Iráku USA pod vylhanou záminkou, že vlastní chemické zbraně) - nejméně 90 000 civilních obětí.

Lídři IS se rekrutují především z vězňů, kteří byli bez soudu drženi a ponižováni, v rozporu s mezinárodním právem, okupačními vojsky.

Tehdy vznikl dojem, že velmoc, v tomto případě USA, může beztrestně zabíjet po celém světě.

No tak nějakou chvíli ano, ale ty následky vidíme dodnes. Jenže Arabové nejsou Švejci. Prostě pokud budou zabíjeni, budou se mstít. To je vysvětlení.

Anglie a Francie později dospěly k tomu, že i ony by mohly zabíjet, alespoň z letadel, když už to tak dlouho prochází, ale...

Vzpomínám si, jak lidé, kteří jsou a byli schopni se řídit vlastním rozumem, nevěřícně sledovali ono trestuhodné a dosud "nedoceněné" napadení Afgánců a Iráčanů, protože již tehdy bylo jasné, že po masakrech v těchto zemích se situace vyhrotí a následky budou dlouhodobé.

A co s tím má společného Listopad - kromě stále se opakující únavné propagandy? Ony ty dnešní útoky ve Francii nejsou útokem na západní hodnoty - jsou to důsledky onoho selhání mezinárodního práva - za které nebyl nikdo potrestán.

Bush mladší a jeho spolupracovníci nebyli postavení ani před soud. Pak je zde velká skupina politiků, kteří jsou někdy označováni západními (ne našimi) médii jako neusvědčení váleční zločinci - Albrightová, Powell, Obama, Clintonová a jejich poskoci v Evropě.

No a celé to začínalo zabíjením v Srbsku - nálety na Bělehrad - a všichni víme, kdo se tím tehdy tak proslavil.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…