Jana Neboráková: Prohlášení ministra Zaorálka je vlamování se do dávno otevřených dveří

30.04.2014 11:20

Vyjádření MOST, o.p.s. k prohlášení českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka o Tibetu

Jana Neboráková: Prohlášení ministra Zaorálka je vlamování se do dávno otevřených dveří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Prohlášení našeho ministra zahraničí považujeme za jakési vlamování se do dávno otevřených dveří. Ani politici v našich předchozích vládách, ani jiné vlády evropských zemí nezpochybňují územní celistvost Číny a nežádají osamostatnění Tibetu. Samostatnost Tibetu již několik desetiletí nepožaduje ani Jeho Svatost dalajlama, ani jiné organizace podporující Tibet a jeho kulturu. Považujeme to tedy za obsahově zcela prázdné gesto, které pro čínskou stranu může mít určitou důležitost, nebo se tak alespoň naši politici domnívají.

Postoj k otázce Tibetu se dá vyjádřit různými gesty – nám je mnohem bližší gesto amerického prezidenta Baracka Obamy, který letos oficiálně přijal Jeho Svatost dalajlamu v Bílém domě, nebo gesto americké první dámy Michelle Obamové, která při své návštěvě Číny poobědvala v tibetské restauraci. Takovéto události nijak integritu Číny nezpochybňují, jen se jimi politici symbolicky vymezují proti čínské propagandě démonizující dalajlamu a vyjadřují svůj zájem o tibetskou kulturu.

Naše organizace se snaží o podporu tibetského školství, kultury nebo životních podmínek tibetských nomádů, ať již žijí v Tibetu, nebo v indických Himalájích. Považujeme za mnohem důležitější otázku to, jestli se Tibeťané mohou učit v mateřském jazyce, zda je respektována jejich kultura a způsob života, nebo zda čínská vláda násilně přesidluje statisíce tibetských nomádů.

Lidská práva v Číně se netýkají rozhodně jen utlačované tibetské menšiny. Čína patří mezi ty země, kde lidská práva existují hlavně na papíře. O nedodržování soukromého vlastnictví, nulové svobodě projevu, všudypřítomné cenzuře nebo o policejní zvůli vůči obyčejným Číňanům svědčí tisíce demonstrací ročně v celé Číně, tisíce dokumentů na čínských nezávislých webech, nebo zprávy mezinárodních organizací.

Přesto bychom rádi popřáli ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi hodně úspěchů při jím proklamovaných diskuzích s čínskými partnery o lidských právech.

Zejména jsme zvědavi, jestli tato diskuze k něčemu povede. Anebo, zda aktéři této diskuze Lubomír Zaorálek a jeho čínský protějšek Wang I už teď vědí, že předstírání takové diskuze se „tak nějak sluší“, aby nám ten byznys nejen dobře fungoval, ale i dobře vypadal.

Ing. Jana Neboráková,
ředitelka MOST o.p.s.

www.protibet.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …